Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

El Congrés aprova per unanimitat la llei ELA, que anirà ara al Senat a acabar la tramitació

|

- Publicitat -

ACN Madrid – El ple del Congrés ha aprovat aquest dijous amb una inusual unanimitat el dictamen de la proposició de llei per millorar la qualitat de vida de persones amb esclerosi lateral amiotròfica. La iniciativa, que abasta altres afeccions d’alta complexitat i curs irreversible, planteja una sèrie de canvis legislatius per garantir una millor qualitat de vida dels malalts amb l’agilització dels tràmits administratius per al reconeixement de la discapacitat i la dependència. La llei, que ha superat el tràmit amb 344 vots a favor, cap en contra i cap abstenció, serà tramesa ara al Senat, on continuarà la seva tramitació parlamentària.

El debat sobre la llei ELA ha començat amb un breu discurs de la presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, que ha donat la benvinguda als malalts i als activistes que s’han desplaçat avui fins al ple per seguir una sessió que ha descrit com “d’històrica”. La intervenció d’Armengol ha anat seguida d’un llarg aplaudiment de tots els grups de la cambra dirigit a la tribuna de convidats, una imatge gens habitual en aquesta legislatura.

Publicitat

L’aprovació de la norma, que beneficiarà a unes 4.000 persones amb ELA de tot l’Estat, arriba després que fins a quatre formacions hagin presentat les seves pròpies propostes. Finalment, però, PP, PSOE, Sumar i Junts han sigut capaços d’elaborar un únic text, al qual se li han unit també la resta de formacions.

El ministre de Drets Social, Pablo Bustinduy, ha ressaltat poc abans del debat que la llei tindrà un gran impacte en la qualitat de vida de les persones que pateixen aquestes malalties, així com a la de les seves famílies. “D’això en va la política, de millorar la vida de la gent”, ha afirmat el ministre en declaracions a mitjans. D’altra banda, Bustinduy destacat l’èxit que suposa la llei enmig del panorama de “crispació i polarització” que pateix la vida política espanyola.

<strong>”La llei fa història”</strong>

Durant el debat, la diputada socialista Maribel García ha assegurat que les persones afectades amb ELA son exemple de “resiliència i dignitat”. “Mai hi haurà avenços en drets socials si no hi ha una democràcia forta”, ha asseverat. Per la seva part, el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, ha recordat que fa ja tres anys que aquesta llei camina al Congrés i ha lamentat que això suposa una espera massa llarga per una persona amb una malaltia degenerativa.

En el cas de la diputada de Junts, Pilar Calvo, ha remarcat el compromís de la seva formació en aquesta causa i ha reivindicat la seva proximitat amb Juan Carlos Unzué, avui cara visible dels malalts d’ELA, des dels anys en què exercia com a futbolista professional. “Aquesta llei fa història, justícia i és solidària”, ha resumit. Des d’ERC, el diputat Jordi Salvador ha celebrat el valor de la unanimitat en una cambra on això es produeix poques vegades. “Vull agraït a les famílies que han lluitat incansablement”, ha reblat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió