Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024
Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024

El CoE destaca la “bona organització” de les eleccions a Moldàvia malgrat els “greus” intents de desestabilització

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El Consell d’Europa, en col·laboració amb altres institucions com l’Eurocambra o l’Oficina per a les Institucions Democràtiques i els Drets Humans (OSCE), ha publicat aquest dilluns una declaració on es destaca la “bona organització” de les eleccions a Moldàvia malgrat els “greus” intents de desestabilització exterior. En el text, els observadors feliciten el país per implementar mesures en favor de la participació -especialment la femenina-, preservar la seguretat dels comicis o garantir que no es fes un mal ús dels fons públics. No obstant això, critiquen que la coincidència de la campanya electoral amb la campanya pel referèndum sobre la Unió Europea va impedir als candidats disputar les eleccions en “plena” igualtat de condicions.

“L’administració electoral va treballar professionalment i va demostrar imparcialitat en les seves decisions”, apunta el Consell d’Europa en el comunicat d’aquest dilluns. “En una campanya competitiva, però mínimament visible, els votants podien escollir una varietat d’alternatives polítiques per a la presidència, els quals es van registrar a través d’un procés inclusiu”, remarca.

Publicitat

No obstant això, també apunta que la manera en què van transcórrer les dues campanyes -la del referèndum i la de les eleccions- van provocar que la cobertura mediàtica “afavorís el govern actual”. “No es van proveir oportunitats iguals a tothom”, lamenta.

El document destaca les declaracions d’alguns observadors, que en general fan una valoració positiva dels comicis. “Moldàvia mereix el reconeixement per implementar una sèrie de reformes per incrementar la confiança pública en el sistema electoral en un context de propaganda russa; des de la implementació de mesures de ciberseguretat fins a garantir una alta participació de dones, hi ha moltes coses a celebrar en aquestes eleccions”, argumenta una de les coordinadores de l’OSCE, Lucie Potůčková.

Si bé les valoracions són generalment positives, el Consell d’Europa també posa en dubte el marc que regulava les dues campanyes, el qual novament afavoria aquells que tenien més recursos. Al tractar-se de dos concursos per separat, “els partits que participaven en les dues eleccions tenien més capacitat per gastar”, resumeix la declaració.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió