Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025
Edició 2365

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 15 de gener del 2025

El cicle Simfònics al Palau inicia una nova temporada amb 17 produccions i 4 estrenes absolutes

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) i el Palau de la Música Catalana han presentat aquest divendres la 29a edició del cicle Simfònics al Palau que comptarà amb 17 produccions diferents i 22 concerts, amb 4 estrenes absolutes, que tindran lloc de setembre a juny. La nova temporada combina els grans clàssics del repertori simfònic com Beethoven, Mozart, Bach o Txaikovski amb noms del segle XX i XXI com ara Rodrigo i John Williams i estrenes d’Arnau Tordera, Raquel García-Tomás, Xavier Pagès i Marcos Fernández. El cicle arrencarà el 22 de setembre amb el ‘Concert per a piano n.2 Rakhmàninov amb el pianista Albert Guinovart. Sota la direcció de Xavier Puig, l’inaugural inclourà ‘Quadres d’una exposició’ de M. Mussorgski.

En la primera roda de premsa del Palau de la Música Catalana del nou curs, el director general del Palau de la Música, Joan Oller, ha explicat que la programació ofereix un ventall de propostes amb estils diversos com la música clàssica, contemporània i barroca, música de cinema com westerns, pop-rock, videojocs i musicals, música coral i òpera.

Publicitat

La inauguració de la temporada comptarà amb un concert que combina la tradició russa i la francesa amb la catalana. L’OSV estrenarà l’Any Garreta amb la recuperació de l’obra ‘Mediterrani’, com a preludi del ‘Concert per a piano núm. 2’ de Rakhmàninov a càrrec d’Albert Guinovart. A la segona part, serà el torn de ‘Quadres d’una exposició’ de Modest Mussorgski (en l’orquestració de Ravel). Aquesta interpretació es veurà enriquida per la col·laboració de l’artista visual Borja González que, amb imatges creades en directe sobre un tauler de sorra i projectades en pantalla gran col·locada darrera l’orquestra, oferirà un diàleg visual que complementarà la música del compositor rus.

El gruix de la programació girarà al voltant del talent local, l’òpera, estrenes i grans reptes musicals. Després de la inauguració, el 5 d’octubre, serà el torn de ‘Clàssics dels musicals’, una proposta dirigida per Marc Timón que farà un recorregut pels títols més icònics del gènere com ‘Jesucrist Superstar’, ‘Evita’, ‘Cats’, ‘El fantasma de l’òpera’, ‘Els miserables’, ‘Cabaret’, ‘West Side Story’, ‘El rei lleó’ o ‘La La Land’. Protagonitzaran les veus Albert Bolea, Ana San Martín i Sylvia Parejo, cantants formats a l’Institut del Teatre amb una dilatada experiència en teatre musical. A més, la vetllada comptarà amb el quartet de saxos Kebyart, una de les agrupacions més prometedores de l’escena musical actual, que estrenarà el ‘Concert per a quartet de saxos i orquestra’, de Marcos Fernández.

La primera òpera de la temporada arribarà a finals d’octubre, els 26 d’octubre i el 9 de novembre, amb ‘La Bohème de Puccini’ dirigida per Daniel Gil de Tejada. També hi haurà el 7 de desembre ‘Tosca de Puccini’ sota la direcció musical de Sergi Roca Bru, donarà per finalitzat l’Any Puccini. Ja a la primavera de 2025, l’1 i el 15 de març, hi haurà l’òpera ‘Nabucco’ de G. Verdi dirigida de nou per Sergi Roca Bru; i es tancarà la proposta lírica amb Carmen de Bizet, la qual es podrà veure també en dues ocasions el 10 i el 17 de maig sota la direcció d’Andrés Salado.

Pel que fa a la programació estrictament simfònica, estarà encapçalada per la interpretació, per primera vegada en la història de l’OSV, de la Primera Simfonia ‘Tità’ de Mahler el 29 de març. El “repte musical” estarà dirigit per Andrés Salado i inclourà la ‘Simfonia núm. 5’ de Schubert. Altres propostes simfòniques del cicle passen per la ‘Simfonia Heroica’ de Beethoven el 24 de maig en un concert que inclourà el ‘Concert per a flauta i arpa’ de W.A. Mozart i que comptarà amb Mélanie Laurent (arpa) i Elisabet Franch (flauta) com a solistes.

La programació permetrà el retorn de dos concerts que van esgotar les entrades la temporada passada. És el cas de ‘Pop-Rock Simfònic’ el 2 de març on el Cor de Teatre, acompanyat pels cantants Alba Pérez, Alex Dee, Marc Antolí i Enric López com a narrador, juntament amb l’OSV, oferiran versions simfòniques dels grans èxits del pop i rock d’artistes com Elvis Presley, Gloria Gaynor, Queen, Bruce Springsteen i Abba. Aquest concert estarà dirigit per Rubén Gimeno. L’altra concert esperat serà el de ‘Videojocs en concert!’ el 5 d’abril amb la incorporació de novetats com els jocs ‘Fallout’, ‘Civilization’ i ‘Starfield’. El concert serà dirigit per Adrián Ronda.

Tal com han explicat en roda de premsa la música de cinema té el seu protagonisme a la programació. En aquest sentit, destacarà la nova producció que es podrà veure el 23 de novembre i el 30 de novembre ‘Música de Western’ amb un nou guió de Jordi Cos, l’actor de doblatge Luis Posada, el baríton Toni Marsol, el Cor Jove de l’Orfeó Català i la Coral Cantiga, sota la batuta de Rubén Gimeno. En aquest concert sonaran bandes sonores com emblemàtiques del gènere com ‘Els set magnífics’ d’Elmer Bernstein, ‘Sol davant el perill’ de Dimitri Tiomkin, ‘Silverado’ de Bruce Broughton, ‘El bo, el lleig i el dolent’ d’Ennio Morricone, o ‘Ballant amb llops’ de John Barry.

La temporada acabarà el 7 de juny amb ‘Hollywood: l’època daurada. De Korngold a Williams’, dirigit per Andrés Salado i amb la violinista de renom internacional Soyoung Yoon com a solista, que interpretarà el ‘Concert per a violí’ de Korngold. En aquest cas es podran sentir bandes sonores llegendàries com ‘Casablanca’, ‘Allò que el vent s’endugué’ i ‘Ciutadà Kane’. S’hi podran descobrir les influències que el compositor austríac va exercir en l’obra posterior de John Williams, escoltant ‘Star Wars’, entre d’altres.

Finalment, la programació reservarà espai per aquelles innovacions de l’Orquestra Simfònica del Vallès com la fusió amb altres disciplines artístiques. Així, el 18 de gener arribarà ‘Concierto de Aranjuez & Arnau Tordera Simfònic’. Aquest concert oferirà dues noves estrenes amb el ‘Concert Trifàsic per a guitarra elèctrica i orquestra’, de Xavier Pagès Corella, i ‘Ovnis a Montserrat’, d’Arnau Tordera, amb la col·laboració del Cor de Noies de l’Orfeó Català.

Entre les particularitats de la temporada destaca que de Tordera també s’interpretarà ‘Una veu feta de mil veus’, obra que va encarregar Palau Vincles, el projecte social del Palau de la Música Catalana, l’any 2021 i en el qual participaran els cors de Palau Vincles. La proposta més innovadora serà la interpretació del ‘Concierto de Aranjuez’ de Joaquín Rodrigo, on Arnau Tordera assumirà el paper de solista amb guitarra elèctrica.

El 8 de febrer l’OSV proposarà ‘Ballets de Txaikovski’, que inclou la quarta estrena de la temporada amb ‘Ceci n’est pas un vals’ de la compositora convidada de la temporada del Palau Raquel García-Tomás, un encàrrec compartit amb la Real Filharmonía de Galícia, el Palau de la Música Catalana, l’Orquestra Simfònica del Vallès i la Fundació Catalunya-La Pedrera.

<strong>La gira de l’OSV</strong>

L’OSV té planificada una gira que li farà portar la seva música a diversos municipis. El 21 de desembre al Festival de valsos i danses marcarà l’inici de la gira nadalenca, sota la direcció del titular Xavier Puig i amb la participació de la soprano Marta Mathéu que compartirà les actuacions en gira amb una altra soprano, Andrea Martí. Aquest concert combinarà un repàs musical de l’any amb els clàssics valsos i polques d’Strauss i d’altres compositors, així com peces de sarsuela i música catalana. El programa es presentarà a Terrassa, Sabadell, Lleida, Girona, Rubí, Puigcerdà, Reus, Vic i Sant Boi de Llobregat durant el proper desembre i gener.

Per a la 14a Gira de Setmana Santa, l’OSV ha preparat una proposta molt especial protagonitzada pels Chichester Psalms de Bernstein el 6 d’abril. Aquest concert tindrà la seva actuació central al Palau de la Música Catalana, a Barcelona, i es podrà gaudir a 5 ciutats més, com són Terrassa, Lleida, Igualada, Granollers i Tarragona.

<strong>83% d’ocupació la temporada passada</strong>

Durant la roda de premsa de presentació del cicle han celebrat les xifres assolides la passada temporada. I és que Simfònics al Palau va fer els millors resultats de la seva història superant en 8.300 persones l’anterior rècord d’assistència. Amb un total de 30.908 espectadors i una ocupació mitjana del 83%, es van esgotar les localitats en sis ocasions. Els concerts més seguits van ser les dues representacions de l’òpera ‘Turandot’, el concert innovador de ‘Videojocs en concert’, la proposta amb Sílvia Pérez Cruz ‘Gardel’, ‘Tangos i Milongues’, el ‘Pop-Rock Simfònic’ i la ‘Novena de Beethoven’.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió