Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024
Edició 2338

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 19 de desembre del 2024

El Centre Tecnològic BETA es convertirà en una fundació amb entitat pròpia i continuarà vinculada a la UVic-UCC

|

- Publicitat -

ACN Vic – “En aquests deu anys el BETA ha esdevingut punta de llança en investigació en els àmbits de mediambient i sostenibilitat”. D’aquesta manera, el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños, posava en valor la feina que ha fet el centre tecnològic des que va néixer per convertir-se en un referent dins el sector. “Fins i tot hi ha empreses que quan els sorgeix un problema van al Beta perquè els ajudin a resoldre-ho”, ha afegit. El 2014 el BETA va començar amb quatre treballadors i ara ja en té més d’un centenar. Pel seu director, Sergio Ponsá, el futur passa per consolidar-se en una fundació amb entitat pròpia -que continuarà vinculada a la UVic-UCC – amb l’objectiu d’integrar-se a la xarxa catalana de centres de recerca CERCA.

El Centre Tecnològic BETA de la UVic-UCC ha celebrat els primers deu anys havent-se convertit en un “referent” en recerca, innovació i transferència de coneixement nacional però també internacional, segons ha assenyalat el rector de la UVic-UCC, Josep Eladi Baños.

Publicitat

El director del BETA, Sergio Ponsá, ha començat la seva intervenció en la roda de premsa de balanç dels deu anys reivindicant el paper de la institució perquè la recerca i la innovació “tinguin impacte al territori”. Segons Ponsá, la seva voluntat sempre ha estat la de ser un “actor útil” en la integració de la sostenibilitat ambiental, econòmica i social tant per a les empreses dels diferents sectors objecte dels seus estudis, en especial l’agroalimentari, però també per a l’administració pública, el món acadèmic i la societat en general.

Així, en aquesta dècada, el centre s’ha consolidat com un actor clau en àmbits com la bioeconomia circular, l’ecologia aplicada, la gestió sostenible de nutrients, la descarbonització industrial i la innovació en sistemes agroalimentaris.

El centre ha experimentat un important creixement que no només s’evidencia en el nombre de professionals que hi ha treballant, sinó també en el pressupost, que aquest any ha estat de 6 MEUR, però va començant amb un pressupost de 200.000. També ho posa de manifest la participació del BETA en projectes europeus, que aquest any han estat 45.

Pel que fa al futur, Ponsá ha explicat que aquest passa per consolidar-se com una nova fundació amb entitat jurídica pròpia, una fundació que continuarà vinculada a la UVic-UCC, amb el suport de la Generalitat, que entrarà a formar part del seu patronat. L’alcalde de Vic, Albert Castells, ha explicat que aquesta conversió s’ha de produir durant el 2025, i que en aquests moments s’està dirimint sobre la integració dels membres del futur patronat.

Ponsá ha explicat que durant el 2025 el centre farà “un pas endavant” per tenir impacte a tota Catalunya. S’obriran seus per desenvolupar projectes a Granollers -un acord amb l’Ajuntament per incorporar el grup de recerca Bibio del Museu de Ciències Naturals de Granollers a la futura fundació BETA-, a Soses – un acord amb l’empresa FERTIEBRO i el Grupo Térvalis per a la realització de proves industrials-, i una seu a Roses -un acord amb l’Ajuntament per consolidar l’activitat relacionada amb la gestió i conservació de tortugues marines.

En el futur més immediat, el centre doblarà l’espai que ocupa a les instal·lacions de Can Baumann, on actualment ocupa unes instal·lacions d’aproximadament 1.300 m2. Els nous espais s’inauguraran el 9 de gener i comptaran amb la presència del president de la Generalitat, Salvador Illa.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió