ACN Barcelona – El Centre Delàs critica les pràctiques “securitzadores” contra el top manta a Barcelona i demana un abordatge social. En un informe, analitza com s’imposa de forma creixent el marc securitari a les ciutats i es fixa en els casos de Barcelona, Los Angeles, París i Jerusalem. En el cas de la capital catalana, l’anàlisi se centra en la venda ambulant “com a paradigma de l’aplicació d’un marc securitari”. Així, en l’informe identifiquen diverses pràctiques “securititzadores” com ara “saturar” l’espai públic perquè els venedors marxin. Menciona, per exemple, actuacions policials en els entorns del Port Vell, els dispositius a Plaça Catalunya i l’intercanviador de Rodalies i metro o els de Guàrdia Urbana i Policia Portuària al front marítim.
També mencionen el decomís de productes, vigilància i identificacions que “vulneren” els drets de les persones en situació irregular. L’anàlisi busca impulsar un abordatge des de les polítiques públiques i competències municipals a llarg termini que tingui en compte les causes estructurals i promogui els drets humans per sobre de la securitització, en la línia de les darreres recomanacions de la Sindicatura de Greuges de la ciutat.
En l’informe, es conclou que si bé “en termes generals el top manta no és un fenomen plenament securititzat a Barcelona, sí s’observen clarament moviments securititzadors”. També es constata la necessitat d’identificar el top manta com un problema “primerament de vulneració de drets d’un col·lectiu que es troba en una situació d’especial desprotecció”. Això no implica, afegeixen, deixar de reconèixer els efectes que pot tenir per a altres agents de la ciutat.
El document fa un repàs cronològic a diverses polítiques i campanyes impulsades en els darrers anys a nivell municipal i també compara el tractament del top manta en diversos programes electoral de les darreres eleccions municipals.
D’altra banda, posa el focus en els discursos i relats sobre els seus presumptes perills existencials sobre el comerç o la ciutadania i assenyala que aquests no semblen tenir un impacte “significatiu i de forma sostinguda” en el temps tal com per a condicionar l’opinió ciutadana i la política municipal. En aquest sentit, recorda que el “top manta” apareixia com un problema remarcable per a la ciutadania local únicament l’any 2015, quan se situava com el dinovè “problema” assenyalat.
En tot cas, l’informe del Centre Delàs adverteix que cal estar “amatents” davant de la possible utilització política per part d’actors mediàtics i polítics locals tenint en compte el context “de l’actual onada reaccionària global”. A Catalunya, es menciona com formacions com Vox o Aliança Catalana tenen en el punt de mira les polítiques públiques orientades a l’aprofundiment de drets.