ACN Figueres – El Centre Cultural d’Arquitectura que Enric Ruiz Geli aixecarà a Figueres tindrà set plantes i un observatori, serà de fusta i s’envoltarà d’un bosc de ribera. Ruiz Geli n’assumirà la construcció i gestió i l’Ajuntament li cedeix els terrenys a l’entrada oest de la ciutat, a tocar de l’estació de l’AVE, amb l’objectiu de “dignificar” aquest accés. La proposta es va presentar durant l’anterior mandat i preveia ubicar-lo a la Pujada del Castell. El canvi d’emplaçament s’emmarca en el pla de transformació ferroviària i de la nova estació intermodal, que se situarà a pocs metres de la de l’AVE. Els treballs també inclouen la remodelació del carrer Avinyonet i l’entorn.
L’arquitecte i l’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, han presentat aquest dimecres l’avantprojecte de l’edifici, que serà “singular” i es construirà en una parcel·la de 830 metres quadrats, a la confluència dels carrers Avinyonet i Ter. En total, mesurarà 33 metres d’alçada i tindrà un observatori a dalt de tot.
L’estructura principal de l’edifici, de forma orgànica, tindrà 12 metres de diàmetre de base. El centre, que serà de fusta i està projectat amb una “visió sostenible”, està pensat per a diferents usos: museu, laboratori d’investigació, espai per a conferències i de coneixement, tallers, acollida d’arquitectes en residència i com a arxiu històric de Ruiz Geli. La Fundació ME WE Enric Ruiz Geli, que impulsarà l’arquitecte en els propers mesos, assumirà la construcció, i l’Ajuntament de Figueres cedeix el terreny.
El projecte es presentarà al 8 de maig de l’any que ve a la Biennal d’Arquitectura de Venècia i està projectat en tres fases: la previsió és iniciar les obres de la primera fase –plantació dels pollancres- entre finals de 2025 i inici de 2026, i a la segona fase s’aixecarà l’edifici.
Ruiz Geli explica que ha escollit el nom ME WE inspirant-se en el curt poema inclòs en el discurs que el boxejador Muhammad Ali va impartir a uns estudiants de Harvard, el 1975: “‘Jo, nosaltres’ és un missatge de col·laboració, de creativitat, de comunitat, que implica al col·lectiu”. L’espai tindrà un caràcter educatiu, formatiu i divulgatiu. L’edifici serà de fusta, tindrà elements de ceràmica i de vidre, i estarà envoltat per un bosc de ribera i per una “pell mutant de fibres”. A dalt de tot, a la setena planta, s’hi ubicarà un observatori.
Un total de 12 empreses –de moment- amb experiència en altres museus i edificis arquitectònics d’àmbit mundial s’involucraran en la construcció del ME WE a través de la fundació: Tecnalia (tecnologia), Blumer Lehmann (enginyeria de fusta), Cartonlab (ecodisseny amb catró), iGuzzini (il·luminació), Seele (dissenys de membranes d’edificis), Cricursa (vidre arquitectònic), Cumella (ceràmica), Wasp (impressió 3D), Iaac (arquitectura avançada), Bures Innova (projectes en agricultura i jardineria), Figueras (seients d’alta gamma) i Escofet (mobiliari exterior).
La Fundació ME WE articularà un arxiu en xarxa de Ruiz Geli amb els centres MoMA de Nova York (Estats Units), CCA Montreal (Canadà) i FRAC Orléans i Centre Pompidou de París (França) que “permetrà a la ciutat de Figueres formar part d’aquest mapa internacional”. A Figueres, hi haurà l’arxiu de 25 anys de professió de Ruiz Geli, un material dinàmic i un projecte pedagògic per reivindicar l’arquitectura. S’hi preveuen maquetes com la de l’aquari de Nova York, impressions en 3D i el prototip de projecte d’ElBulli Foundation, entre altres. A més, constarà d’una obra col·lectiva de professionals multidisciplinaris com el físic Josep Perelló, l’arquitecte Richard Buckminster Fuller, el ceramista Toni Cumella, l’artista Frederic Amat i el director de teatre Bob Wilson.
L’alcalde de Figueres, Jordi Masquef, ha explicat que “un dels objectius que tenim en aquest sector és dignificar l’entrada a la ciutat allargant el Passeig Nou fins a les portes de l’accés a l’estació”. “Confiem que el renovat carrer Avinyonet estigui presidit per aquest projecte únic i pioner”, ha afegit.
Els treballs també inclouen la remodelació del carrer Avinyonet –entre el Passeig Nou i l’estació de l’AVE- i l’entorn, que unirà el centre històric amb la zona oest. Al costat de la rotonda de la carretera de Llers, a més de la construcció d’aquest nou edifici s’hi preveu un espai per a un establiment hoteler.