ACN Brussel·les – El candidat a liderar Comerç i Seguretat Econòmica en la pròxima Comissió Europea, Maros Sefcovic, ha apostat per “reequilibrar” les relacions comercials amb la Xina, a qui ha descrit com el soci “més desafiant” de la Unió Europea. En l’audiència davant els comitès de l’Eurocambra que l’han de confirmar en el càrrec, Sefcovic, ha dit que la CE ha de ser “més assertiva” a l’hora de combatre les pràctiques anticompetitivies de Pequín i ha avisat que no tolerarà “cap estratègia coercitiva de ningú”. Tanmateix, ha confirmat que la CE continua negociant amb la Xina una solució sobre els aranzels als cotxes elèctrics. El candidat eslovac s’ha mostrat disposat a “cooperar” amb els Estats Units “independentment” dels resultats electorals del 5-N.
Maros Sefcovic és membre de la Comissió Europea des del 2009. Des d’aleshores, ha estat comissari d’Educació, Cultura i Joventut (2009-2010), vicepresident de Relacions Interinstitucionals i Administració (2010-2014) i vicepresident d’Energia i Política Espacial de la UE (2014-2019). En l’últim mandat 2019-2024, Sefcovic va ser nomenat vicepresident executiu pel Pacte Verd i de Relacions Interinstitucionals.
El setembre passat la presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, el va proposar com a candidat per liderar la cartera de Comerç, enmig de la guerra comercial oberta entre la UE i la Xina. Tot i ser un veterà dins l’executiu comunitari, Sefcovic es troba en el punt de mira dels eurodiputats que l’han d’examinar pels seus vincles amb el govern d’Eslovàquia del populista Robert Fico, qui ha estat objecte de nombroses crítiques pel seu posicionament a favor de Rússia en la guerra contra Ucraïna, o les seves polítiques en detriment de l’estat de dret o dels drets LGTBIQ+. Preguntat per aquesta qüestió, Sefcovic ha negat que es pugui veure influenciat per Fico i ha defensat que “sempre” ha treballat per “l’interès de la UE”.
Davant els eurodiputats dels comitès de Comerç Internacional i Afers Constitucionals, Sefcovic ha obert la seva intervenció inicial ha afirmat que les seves prioritats giraran entorn de tres qüestions: impulsar la competitivitat de la UE, defensar les empreses europees davant les “pràctiques deslleials” i aprofundir en les aliances de la UE.
A l’inici de l’audiència del candidat eslovac s’ha fet un minut de silenci per les víctimes de les inundacions al País Valencià i la resta de l’Estat. “des de la CE, mirarem totes les possibilitats per aliviar la crisis i held civil crisis mech i que podem fer sota el mecanisme de solidaritat, reprioritzar els funds available. Volem ajudar un país important com espanya i una regió important com valencia
<strong>Aposta per “reequilbrar” la relació comercial amb la Xina</strong>
Durant les tres hores d’audiència, Sefcovic ha estat reiteradament preguntat per les relacions amb el govern xinès. L’obertura d’una investigació per part de l’executiu comunitari l’octubre del 2023 sobre les subvencions de Pequín als fabricants de vehicles elèctrics xinesos ha obert una guerra comercial entre la UE i la Xina que ha desencadenat en la imposició per part de la CE de nous aranzels de fins al 35% a les importacions de cotxes elèctrics fabricats al país asiàtic.
“No podem tolerar que les ajudes -del govern xinès al sector automobilístic del país- s’utilitzin per protegir els llocs de feina de la Xina en detriment dels llocs de feina europeus”, ha afirmat el candidat eslovac. “Les pràctiques deslleials i les intervencions estatals estan cada vegada més esteses”, ha alertat, alhora que ha afegit que la Xina “és el tercer soci de la UE més important i a la vegada més problemàtic”. “Necessitem reequilibrar la relació comercial amb la Xina per garantir que hi haurà més justícia i igualtat de condicions”.
Preguntat pel fracàs en les negociacions amb el govern xinès per arribar a un acord sobre els aranzels als cotxes elèctrics fabricats a la Xina, ha confirmat que actualment un equip de la Direcció General de Comerç de la CE es troba a Pequín per seguir amb les converses. Tanmateix, Sefcovic ha subratllat que els aranzels imposats -que van entrar en vigor la setmana passada- es van aplicar d’acord amb “fets i proves sòlides”.
També ha afirmat que, si és confirmat en el càrrec, continuarà amb l’estratègia de “reducció de riscos” pel que fa al comerç i ha promès també una revisió dels instruments comercials de la UE. “Hem d’abordar totes aquestes qüestions que estan convertint la Xina en un soci molt, molt complicat i, sovint, molt difícil”. “Està clar que hem d’invertir més en els nostres instruments, també en reduir el risc de la nostra relació amb la Xina a través de la diplomàcia”, ha afegit.
<strong>Relacions amb els Estats Units i acord comercial amb Israel</strong>
“Independentment dels resultats de les eleccions, presentaré una oferta de cooperació i, alhora, em mostraré disposat a defensar els nostres interessos en cas que es produeixin situacions conflictives”, ha sentenciat l’eslovac en ser preguntat per les relacions UE-EUA després de les eleccions presidencials del pròxim dimarts.
“El primer i el més important és que hem de parlar entre nosaltres com aliats”, ha afegit. Segons ha dit, la seva “oferta de cooperació” inclourà una proposta de renovació del Consell de Comerç i Tecnologia UE-EUA. Així mateix, també ha apuntat que, entre les seves prioritats pel que fa a les relacions amb el futur govern nord-americà, també hi ha “redoblar els esforços” per arribar a un acord sobre els minerals crítics.
D’altra banda, preguntat per la revisió de l’acord comercial amb Israel que han sol·licitat formalment Espanya i Irlanda, el candidat eslovac s’ha limitat ha dit que és una decisió que pertany als estats membres. “Només pot canviar-se per unanimitat al Consell”, ha assenyalat.