Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024
Edició 2307

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 18 de novembre del 2024

El 79% de les dones preses treballen als tallers de les presons davant del 60% dels homes

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El 79% de les dones que estan ingressades a presons catalanes treballen als seus tallers, una xifra que en el cas dels homes que compleixen penes privatives de llibertat se situa en el 60%. Així ho indica l’estudi ‘Informe del Mecanisme Català per a la Prevenció de la Tortura’, una investigació anual liderada per la Sindicatura de Greuges que s’ha presentat aquest dilluns al Parlament de Catalunya. Cada any l’informe tracta un tema amb més profunditat i aquesta vegada ha estat el torn del treball. En aquest sentit, la síndica de greuges, Esther Giménez-Salinas, ha considerat la tasca laboral una eina “fonamental” per a la reinserció dels presos i ha demanat un nou model de treball penitenciari.

L’informe, per a l’elaboració del qual s’han visitat 29 comissaries o centres penitenciaris al llarg del 2023, també denuncia que hi ha llista d’espera per accedir als tallers, ja que no hi ha prou oferta. Un altre extrem detectat per l’estudi és que per a la majoria de feines que s’ofereixen no cal cap qualificació.

Publicitat

Giménez-Salinas ha defensat, així, un nou model de treball dels presos molt més adaptat a les necessitats del mercat laboral actual i concebut per garantir la reinserció dels interns: “No es tracta només d’ocupar-los sinó de formar-los i ensenyar-los un ofici que els pugui ser útil per a la vida exterior, quan hagin complert la condemna”.

La síndica demana que es valori la possibilitat d’oferir feines que permetin als interns sortir dels centres penitenciaris, com ara la neteja de boscos o el treball al camp.

Quant als salaris, l’informe conclou que no són suficients perquè els interns puguin responsabilitzar-se de les càrregues familiars, tal com preveu la Llei orgànica general penitenciària.

Això s’explica, en part -apunta la Sindicatura de Greuges-, perquè la manca d’oferta obliga a repartir la feina i, per tant, a treballar menys hores de les que caldrien per cobrar un salari més alt.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió