Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024
Edició 2245

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 17 de setembre del 2024

El 73,6% dels estrangers atesos per CCOO el primer semestre d’enguany es troben en situació irregular

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El 73,6% de les persones estrangeres ateses pel Centre d’Informació per a Treballadors Estrangers (CITE) de CCOO durant el primer semestre d’enguany no tenien permís de residència o treball. Segons la memòria d’aquesta iniciativa, presentada aquest dimarts, el servei va tractar 7.125 persones, un 59% de les quals eren dones i que el director del CITE, Carles Bertran, ho ha vinculat “a una major presència d’origen llatinoamericà i pel major pes” que tenen entre la immigració d’aquests països. També es van fer 10.518 visites a les diferents oficines i es van plantejar 18.553 consultes. L’informe també detalla que el treball de la llar va ser el principal sector d’ocupació, amb un 34% del total que tenia feina legal, sent el 93,3% dones.

Bertran ha precisat que el 39,2% del total que treballaven de forma irregular també ho feia al treball de la llar. El director del CITE ha posat l’accent en la situació irregular dels estrangers atesos, ja que “és una dada significativa que es repeteix any rere any”, malgrat que en aquest semestre fos lleument inferior a fa un any. Bertran ha afirmat que aquesta situació “posa de manifest la ineficiència dels mecanismes” per regularitzar-los com també els seus procediments que, ha apuntat, “està superant per molt” els tres mesos fixats per normativa.

Publicitat

En aquest sentit, Bertran ha detallat que una resolució per una arrelament familiar està trigant entre nou i deu mesos i això “aboca les persones a una inseguretat jurídica i les condemna a la precarització i a l’explotació laboral”.

El 63% de les consultes al CITE van ser per temes relacionats amb la regularització administrativa, el 15,9% amb l’arrelament per formació, el 13,4% amb l’arrelament social i un 11,7% amb altres processos de regularització.

<strong>Perfil d’estranger atès pel CITE</strong>

El responsable del servei del sindicat ha descrit que el perfil tractat pel CITE era una dona llatinoamericana sense autorització per treballar i que exercia en el sector de la llar. Per nacionalitats, Colòmbia (20,3%), Perú (12,7%), Marroc (11%), Hondures (8,5%), Veneçuela (5,9%) i Argentina (3,5%) van ser els països d’on es va concentrar la procedència.

A més dels treballs de la llar, la memòria recull que el 21% de les persones que treballaven legalment el primer semestre ho feien en altres serveis, un 13,3% a l’hostaleria i un 10,6% a la indústria.  

<strong>”Instrumentalització de la immigració” </strong>

La secretària de Política Territorial i Migracions de CCOO, Liliana Reyes, ha criticat la “instrumentalització” que s’està fent de la immigració i sense fer “una veritable reflexió ni abordar els elements estructurals del fenomen i l’impacte real a la societat”. Per això, ha recalcat que el sindicat rebutja “els discursos d’odi i discriminació” contra aquest col·lectiu.

Reyes ha reclamat a les administracions “recursos suficients per garantir processos de regularització i renovació eficients”, així com “millora de mecanismes d’inspecció de treball per evitar l’explotació”. Alhora, també ha demanat la reforma de la llei d’estrangeria en mostrar-se “ineficaç” amb canvis “d’acord amb la necessitat present i futura”.    

La memòria del CITE fins al juny s’ha fet gràcies a la informació recollida de les 33 oficines que CCOO té repartides per 17 comarques diferents de Catalunya. Tot i així, Carles Bertran ha matisat que les dades “no es poden extrapolar” a la realitat, però “sí són un bon observatori” de la situació de la immigració a Catalunya.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió