ACN Barcelona – La 30a edició del Manga Barcelona, que se celebrarà del 5 al 8 de desembre, ha exhaurit les entrades de divendres, dissabte i diumenge, a pocs dies del seu inici. La directora, Meritxell Puig, ha explicat que només queden entrades per dijous i ha admès que estan emocionats per poder donar el tret de sortida a una de les edicions amb més múscul de la seva història. L’esdeveniment comptarà amb una quinzena d’autors internacionals amb noms com Takeshi Kawaguchi, Yuki Tabata, Yuka Fujikawa, Mengo Yokoyari i Naoki Urasawa com a convidat d’honor i autor del cartell d’enguany. També hi haurà 300 expositors i desenes de convidats en una cita que tindrà música, cosplay, exposicions i que estrena mascota: l’Onachan.
El Saló del Manga obrirà les portes aquest dijous en una edició que promet ser la més important fins al moment, coincidint amb la celebració del seu 30è aniversari. Tal com ha assegurat Puig, el manga i l’anime han deixat de ser un “interès de nínxol” per formar part del “mainstream cultural”. En la mateixa línia s’ha expressat Oriol Estrada, expert en els dos sectors, recordant que Catalunya hi té una relació “molt estreta”.
Per un costat, segons Estrada, això passa perquè el país és un “focus” en l’àmbit editorial pel que fa al còmic, però també per la bona “predisposició” que ha mostrat sempre la societat. “Aquests dies es parla molt de ‘Bola de Drac’, i s’ha de tenir en compte que el fenomen no va ser igual en altres comunitats. El creixement del manga i l’anime sempre ha sigut sostingut, fins i tot en moments en què semblava que la indústria no anava tan bé”, ha subratllat.
Puig ha afegit que ja fa anys que s’ha fet evident que el manga és una de les formes de còmic que interessen més al públic de totes les edats, i que l’anime és una opció com qualsevol altra dins del panorama audiovisual. Tot plegat, lligat amb l’interès del seu públic per tot allò que prové del Japó, com pot ser la música, la gastronomia i, en general, la cultura. Segons Puig i Estrada, un dels objectius del saló és que la gent trobi “més coses de les que espera trobar”.
<strong>Un esdeveniment de grans dimensions</strong>
El Manga Barcelona es desplegarà en un espai de 92.000 metres quadrats situat a la Fira de Barcelona Gran Via entre el 5 i el 8 de desembre. Es tracta d’un espai de grans dimensions que posa en evidència el creixement del saló durant les darreres dècades. Segons la directora, l’organització se sent “còmode amb aquesta mida” però no descarta que en un futur el saló pugui agafar més envergadura, dins de les possibilitats del recinte. “Tenim sostre, però és una cosa que s’ha d’anar fent a poc a poc, mantenint l’organització”, ha assenyalat.
L’edició d’enguany està encapçalada per un dels autors de manga més importants de l’actualitat: Naoki Urasawa, que també ha sigut l’encarregat d’elaborar el cartell. Entre la seva obra, que publica en castellà Planeta Cómic, hi ha ‘Monster’, ‘Pineapple Army’, ‘Yawara!’, ‘Master Keaton’, Happy!’ o ’20th Century Boys’.
Takeshi Kawaguchi i Yuki Tabata són altres grans apostes del saló. Kawaguchi arribarà a l’esdeveniment després de ser l’encarregat d’escriure la sèrie ‘Fate/Grand Order -turas realta-‘, el manga basat en el videojoc ‘Fate/Grand Order’, mentre que Tabata és l’autor del popular manga i anime ‘Black Cover’.
A més, s’ha creat el Manga Festival, una iniciativa que reuneix diveros autors que visiten la capital catalana. Es comptarà amb noms com Kamome Shirahama (‘Atelier of Witch Hat’), Yuka Fujikawa (‘Mushoku Tensei’), Aka Akasaka (‘Oshi no Ko’), Mengo Yokoyari (‘Oshi no Ko’), Shinichi Ishizuka (‘Blue Giant’), Number 8 (‘Blue Giant’), Juan Albarrán (‘Matagi Gunner’) i Agasawa Kocha (‘Tú y yo somos polos opuestos’).
<strong>Propostes musicals i cosplay</strong>
Pel que fa a l’àmbit musical, s’ha anunciat la participació del grup Psychic Fever, guanyador del premi ‘Next Generation Global’ el 2022. Burnout Syndromes, Maki Otsuki, Coda i Misty, seran altres convidats. A més, aquest any, el saló compta amb les actuals guanyadores del World Cosplay Summit 2024: l’equip japonès, un duo format per Mioshi i Mamemayo, que es va proclamar vencedor del concurs. Una altra parella de cosplayers que s’uneix a aquesta edició és Fooly Cosplay, format pels barcelonins Miquel Candela i Víctor Fernández.
<strong>Exposicions i mascotes</strong>
Pel que fa a les mostres, el saló prepara una exposició que vol recollir tot de records i vivències del públic al llarg d’aquests 30 anys. Així doncs, el protagonista de la mostra seran els mateixos assistents. També hi haurà una dedicada a ‘Doraemon’, així com l’anomenada habitació otaku, extreta directament dels anys 90, i plena de totes aquelles coses que qualsevol aficionat al manga i l’anime podia tenir a les seves parets, taules i prestatgeries.
Finalment, l’arribada de l’Onachan – la nova mascota del Manga Barcelona – ha servit de pol d’atracció perquè en passin d’altres pel saló com en Doraemon, que bufarà també trenta espelmes, pels trenta anys que fa que va arribar a Catalunya; la Hello Kitty, l’entranyable icona de la cultura kawaii que va néixer l’any 1974, i Myaku Myaku, la peculiar mascota oficial de l’Expo 2025 d’Osaka.