ACN Barcelona – Després d’una edició amb gairebé 10.000 assistents, el festival de literatura i arts infantil i juvenil FLIC celebra la tretzena edició a Barcelona, Madrid i Vic, oferint al llarg del 2023 diverses cites per a famílies, escoles i professionals del sector. Barcelona serà la primera parada per a les famílies el proper cap de setmana de l’11 i 12 de març al Disseny Hub. Les entrades surten a la venda el dia 2 de febrer a través del web oficial del festival i s’espera una assistència diària de 4.000 persones. Titulada ‘(Re)interpretar el món’, l’edició d’enguany busca subratllar la vàlua del patrimoni literari tradicional a través de les versions.
“Reinterpretar l’herència rebuda ens permet recrear-la amb nous imaginaris culturals, perquè és a través del passat que, des del present, ens és possible imaginar i crear futurs”, ha manifestat la directora literària del festival, Roser Ros. Un comitè format per onze experts nacionals i internacionals ha escollit més de 40 títols de diferents gèneres literaris com a base per teixir les activitats anuals del festival.
El tema d’enguany sorgeix d’una pregunta inicial, ha explicat la directora del festival, Magalí Homs: “Què passa quan ens arriba a les mans una peça literària que té uns valors amb els quals no ens sentim còmodes però alhora no podem negar la seva vàlua literària excepcional?”.
Coorganitzat per Tantàgora i el Disseny Hub Barcelona i amb la col·laboració de Biblioteques de Barcelona, el FLIC Familiar es desplega el cap de setmana de l’11 i el 12 de març amb una programació dirigida a infants d’entre sis mesos i catorze anys. S’han dissenyat activitats relacionades amb la lectura com els fliquets, les experiències literàries, els tallers o les narracions. “Al FLIC trobem la llavor de les futures generacions de lectors: aquesta cita permet unir creadors i públic en un mateix espai i situa el llibre en el centre de l’activitat lúdica familiar”, ha dit el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Ferran Vives, a la roda de premsa.
Per primera vegada al FLIC hi ha una zona amb més de 1.000 llibres del Consorci de Biblioteques de Barcelona, disponibles per a préstec amb el carnet de biblioteques. Homs ha anunciat alguns dels artistes i professionals que formen part de la programació, com Roser Ros, Blai Senabre, Pere Ginard, Concha Pasamar, o Carme Solé Vendrell.
Barcelona dona el tret de sortida de la tretzena edició del festival. Més de dos milers d’alumnes de quinze escoles participen al FLIC Escolar de la capital catalana, del 18 de gener al 26 d’abril en els propis centres i entre el 6 i el 10 de febrer a la Fàbrica de Creació de Fabra i Coats. Les cites per als professionals tindran lloc a l’estiu: la Fellowship de Madrid, un espai de trobada entre artistes i editors entre el 6 i 7 de juny, en el marc de la Fira del llibre i, un mes després, el FLIC Pro Barcelona, coincidint amb les jornades de l’escola literària organitzades per Tantàgora i dirigides a mediadors literaris.
<strong>Madrid i Vic</strong>
El festival viatjarà a la tardor amb les seves propostes per a famílies i escoles a Madrid i a Vic. “La capacitat de crear una xarxa entre tres ciutats tan diverses posa de manifest l’exigència de fomentar la lectura des de tots els territoris”, ha declarat Almudena Flecha, cap de l’Àrea de Promoció del Llibre i la Lectura del Ministeri de Cultura.