Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024
Edició 2260

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 02 de octubre del 2024

Educació posa en marxa una campanya sobre “senyals d’alerta” de l’assetjament escolar per augmentar la detecció precoç

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El departament d’Educació i Formació Professional ha presentat aquest dimecres una campanya institucional que fa èmfasi en els “senyals d’alerta” de casos d’assetjament escolar per augmentar la detecció de forma precoç. Des de l’Institut Teresa Pàmies de Barcelona, la consellera d’Educació i Formació Professional, Esther Niubó, ha presentat la campanya, sota el nom ‘Busca els senyals. Atura l’assetjament’, i ha remarcat que es tracta d’una iniciativa que suposa un “esforç sense precedents” per fer front a “un repte que no és menor”. “La detecció precoç és la clau”, ha dit la consellera, que ha subratllat que la campanya vol “ampliar” el seu impacte i “arribar a tothom”.

La campanya ‘Busca els senyals. Atura l’assetjament’ està formada per cartells que alerten dels senyals de casos d’assetjament escolar i que rebran tots els centres educatius catalans. A més, hi ha espots televisius que es podran veure tant a la televisió com a les xarxes socials i també se’n farà difusió a la ràdio, la premsa escrita i els mitjans de transport.

Publicitat

La iniciativa vol sensibilitzar l’alumnat i també les famílies de la necessitat de detectar l’assetjament escolar. La campanya se centra en dos alumnes als quals les situacions d’insults i vexacions els persegueixen durant tot el dia en diferents moments i en objectes quotidians, com un bric de llet, una parada d’autobús o el despertador. Es pretén representar, així, la càrrega psicològica que pateixen les víctimes.

<strong>Web de suport a la detecció i recursos disponibles</strong>

Coincidint amb la posada en marxa de la campanya, el departament també ha presentat un web en el qual s’inclouen exemples de senyals que poden indicar que un infant o jove pateix assetjament per fer la detecció d’aquests casos tant a les escoles com a casa. El nou web també conté un llistat dels recursos disponibles que el centre, les famílies i qualsevol membre de la comunitat educativa pot activar.

En la presentació de la campanya, Niubó ha subratllat que és el “moment de dir prou” a l’assetjament escolar. “Garantir el benestar de l’alumnat és una prioritat ineludible”, ha remarcat la consellera, que ha subratllat que eliminar aquesta “xacra” és “una qüestió de tothom”.

Segons dades de la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV) i del Registre de Violències contra l’Alumnat (REVA), s’han atès 2.206 casos de presumpte assetjament escolar des del curs 2020-2021, quan es va posar en marxa la USAV. Les dades registrades apunten a un augment d’un 200% del nombre de casos en tres cursos, del 2021-2022 al 2023-2024.

<strong>Situacions en què “regna el silenci”</strong>

Posteriorment a la presentació de la campanya contra l’assetjament escolar, hi ha hagut una taula rodona en la qual han participat l’educadora social Lídia Casanovas, la coordinadora de coeducació, convivència i benestar de l’Institut Alt Foix, Patrícia de Andrés, i Candela, alumna de l’Institut Teresa Pàmies.

Casanovas ha advertit que no s’han de normalitzar actituds que creen circumstàncies que afavoreixin l’assetjament escolar i que en algunes situacions “regna el silenci”. Al seu torn, De Andrés ha alertat que no tot l’alumnat té “voluntat o força” per compartir el que els passa. “Tenim alumnes invisibles que no els veiem”, ha dit.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió