Edició 2192

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de juliol del 2024
Edició 2192

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de juliol del 2024

Dotze detinguts a Barcelona i Montcada i Reixac per estafar més de 32.000 euros a diverses víctimes

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Policia Nacional ha detingut a Barcelona i Montcada i Reixac dotze persones – 9 dels quals menors- per estafar més de 32.000 euros a diferents víctimes de l’estat espanyol mitjançant transferències fraudulentes i compra d’or, joies i retirades en caixers. La investigació es va iniciar al setembre del 2023, quan es va detectar a la província de Jaén l’accés a diversos comptes bancaris d’una entitat concreta. S’havien comprat joies i lingots d’or que estaven pendents d’entrega en diferents direccions de la província de Barcelona. La policia va detectar llavors l’existència d’un grup organitzat dedicat a cometre aquest tipus d’estafes i que podia haver comès una vintena de fets.

La policia va poder verificar la participació en l’estafa de nou persones que actuaven com a mules, així com tres caps del grup investigat. Aquests eren els encarregats de contactar i captar les mules.

Publicitat

L’estafa que practicaven es coneix com la ‘del nini’, una modalitat que utilitzen grups dedicats a les estafes en línia i que han vist en els joves sense estudis ni feina un col·lectiu on obtenir col·laboradors. A canvi de pocs diners, aquests joves accedeixen a participar en els seus delictes, reben transferències, obrint comptes o bé fent retirades de diners en caixers per enviar-los després a comptes bancaris a l’estranger o comptes de criptomonedes.

En un primer moment, l’organització obté el control del mòbil de la víctima i de la seva aplicació de banca en línia mitjançant tècniques de ‘phising’, fent-se passar per una entitat bancària per enganyar la víctima i aconseguir que accedeixi a un enllaç o entri en una web maliciosa, facilitant així les seves claus.

La Policia Nacional ha destacat que els joves col·laboradors són els primers en ser detectats, ja que consten com a titulars dels comptes o solen ser gravats per les càmeres de seguretat quan fan les retirades de diners als caixers automàtics. Un cop detinguts, poques vegades declaren contra les persones que els han captat, principalment perquè ho han fet a través de xarxes socials o aplicacions de missatgeria i desconeixen qui és la persona real que hi ha darrera. Altres cops però no ho revelen per por, com és el cas d’un dels detinguts en aquesta investigació, qui havia denunciat ser víctima d’amenaces per part d’una persona a qui havia prestat el seu telèfon per fer moviments bancaris.

Els joves imputats tindran antecedents penals durant anys, ha recordat el cos policial, que ha afegit que això serà una trava per accedir a determinats llocs de feina o a ajuts públics, entre d’altres.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió