Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024
Edició 2314

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 25 de novembre del 2024

Díaz, interpel·la Feijóo al congrés de la UGT: “Que ningú pensi que el govern està acabat, no hi ha majoria alternativa”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La vicepresidenta segona del govern espanyol i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ha defensat la fortalesa de l’executiu estatal i s’ha mostrat confiada que “aviat hi haurà pressupostos”. “Que ningú pensi que el govern està acabat”, ha avisat al 44è congrés de la UGT. La ministra de Treball ha reclamat el suport del PP a la reducció de jornada dirigint-se president dels populars, Alberto Núñez Feijóo, que ha intervingut per primera vegada en un congrés de la UGT. “Sou el partit dels treballadors? Fareu el mateix amb la reducció de jornada que amb la reforma laboral?”, li ha preguntat Díaz. Davant d’un auditori on també hi havia el president de la CEOE, Díaz ha afirmat que l’executiu estatal “continuarà guanyant drets amb acord o sense”.

La titular de Treball ha assegurat que la reducció de jornada sense disminució de sou s’aprovarà conjuntament amb el control horari en temps real i també amb el dret a la desconnexió digital, una petició reiterada dels sindicalistes que s’han aplegat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona (CCIB). 

Publicitat

Díaz ha defensat que “no és igual qui governi” i ha demanat als sindicalistes que s’imaginin com serien les polítiques laborals d’un govern de PP i Vox. D’altra banda, ha retret a la CEOE que no se sumi a l’acord per reduir la jornada esgrimint els mateixos arguments de la patronal quan es van negar a donar suport a 40 hores de feina a la setmana el 1983. “No es pot confondre el desacord amb el dret de veto”, ha dit.

“Estic convençuda que tindrem pressupostos aviat. Hi ha un full de ruta clar per rellançar la legislatura, que ningú pensi que el govern està acabat, que la legislatura està acabada. No hi ha majoria alternativa. Ningú ens aturarà, continuarem defensant drets amb acord o sense”, ha dit Díaz.

<strong>800 delegats</strong>

El 44è congrés confederal de la UGT ha començat amb un minut de silenci en record a les persones afectades per la dana, que va provocar 221 morts al País Valencià. El vicesecretari general de l’organització, Rafael Espartero ha sigut l’encarregat de donar la benvinguda al congrés, en el qual Pepe Álvarez opta a la reelecció com a secretari general.

Sota el lema ‘més i millor sindicat’, comptarà amb 800 delegats amb dret a vot i fins a 1.500 persones comptat els convidats i sindicalistes internacionals que han acudit a la cita.

El secretari general de la UGT de Catalunya, que ha sigut l’encarregat de presidir la mesa del congrés, ha recordat que aquest és el tercer cop que el congrés del sindicat se celebra a la capital catalana, després del de la fundació el 1888 i del primer després del franquisme el 1978. Ros ha subratllat que el “risc de fractura” en un país com Catalunya “no és per la llengua sinó perquè cada vegada hi ha més pobres i cada vegada els rics tenen més”. Dirigint-se a Feijóo, el sindicalista català li ha dit que “un vot a favor o una abstenció a favor de la jornada de treball no aniria malament”.

<strong>Garamendi: “Trobem a faltar últimament la lleialtat institucional”</strong>

En representació de les empreses, el president de la patronal, Antonio Garamendi, ha remarcat que la negociació col·lectiva “genera la millor infraestructura que pot tenir un país, la pau social”. Garamendi, que no ha fet cap referència al desacord amb sindicats i executiu estatal per la reducció de jornada, ha remarcat que “troba a faltar últimament la lleialtat institucional” i també “el respecte a la democràcia, a les institucions”. El president de l’organització empresarial més representativa de l’Estat ha destacat que amb el govern espanyol i els sindicats s’han arribat a acords que “semblaven impossibles” com ara la reforma laboral i s’ha posat a disposició dels sindicats per treballar conjuntament per resoldre reptes com la digitalització o la sostenibilitat.

<strong>Collboni: “Necessitem regulacions i no tribunals de la Santa Inquisició neoliberal”</strong>

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha reivindicat la història obrera de Barcelona i ha assegurat que “tenir presencial sindical organitzada és la millor garantia de la democràcia n un moment en el qual s’ha d’aixecar un mur que contingui l’avenç de l’extrema dreta”. L’endemà de la manifestació massiva a Barcelona per reclamar la baixada de preus del lloguer, Collboni ha fet una crida a les administracions a unir-se per facilitar l’accés digne a l’habitatge i ha posat com a exemple la no renovació de les 10.000 llicències per a pisos turístics i per mobilitzar recursos per incrementar el parc públic.

També ha reclamat que no es deixi “sols” als ajuntaments en la lluita contra l’economia de plataformes que “no garanteixen els drets laborals, dels consumidors, fan competència fiscal a la baixa i se salten les regulacions”. “Necessitem regulacions i intervencions de les administracions i l’estat, el que no necessitem és el tribunal de la Santa Inquisició neoliberal que ens diu què podem regular i què no com a ciutat”, ha dit.

<strong>Dalmau: “Si la vida de la gent no és millor, no hi ha esperança”</strong>

El conseller de Presidència, Albert Dalmau, ha remarcat que des de la fundació del sindicat el 1888 “no hi ha hagut un sol avenç en democràcia on no hi hagi hagut un sindicalista treballant i, especialment un sindicalista de la UGT treballant”. Dalmau ha agraït la tasca del sindicat i ha avisat que els corrents que lluiten contra la democràcia s’aprofiten del malestar de la gent i ha fet una crida a fer “millor” la vida dels ciutadans. El conseller ha volgut enviar un missatge “d’estabilitat” tot remarcant que és possible unir el creixement econòmic amb els avenços socials, com ara l’increment de l’SMI.  “Si no fem que la vida de la gent sigui millor, no hi ha esperança”, ha avisat.

D’altra banda, l’alcaldessa de Sant Adrià, Filo Cañete, ha defensat que el paper dels sindicats és “clau” per garantir la justícia social i ha recordat l’obrer assassinat pel règim franquista a la localitat, Manuel Fernández Márquez el 1973.

Al 44è congrés hi ha assistit autoritats i membres de diferents partits polítics com el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, la ministra d’Inclusió, Migracions i Seguretat Social, Elma Saiz, el ministre d’Agricultura, Pesca i Alimentació, Luis Planas i altres representants dels agents socials com el president de Foment, Josep Sánchez Llibre o el de Cepime, Gerardo Cuerva. A més, hi havia l’ambaixador de Cuba, Marcelino Medina i l’ambaixador de Palestina, Husni Abdel Wahed, que s’ha emportat una ovació del públic.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió