ACN Madrid – La líder de Sumar, Yolanda Díaz, ha demanat “disculpes” pel fet que, malgrat que ha actuat amb “celeritat i contundència”, la seva formació “ha arribat tard” respecte als actes protagonitzats pel seu exportaveu al Congrés, Íñigo Errejón. En roda de premsa al Congrés després de reunir el seu grup parlamentari, Díaz ha afirmat que malgrat que durant la precampanya electoral el seu equip li va comunicar l’existència d’una denúncia sobre l’actitud d’Errejón, no va conèixer la “gravetat dels fets” fins dimarts de la setmana passada. “Si hagués tingut coneixement de fets tan greus anteriorment, hauria actuat exactament igual que ho he fet aquesta setmana”, ha dit.
Díaz ha afirmat que la seva compareixença és un exercici de “transparència” i s’ha mostrat a disposició de les víctimes d’agressions masclistes. Ha apuntat que Sumar es personarà contra l’exportaveu si les víctimes ho demanen.
També ha afirmat que malgrat que Errejón feia teràpia, “fins aquesta setmana” no tenia cap sospita que Errejón era un suposat agressor sexual. “Si ho hagués sabut, de cap manera hauria format part d’un espai de representació pública, i està clar que no havia d’haver estat diputat ni portaveu”, ha dit.
Díaz ha explicat que l’any passat, quan Sumar va veure el twit que apuntava a Errejón, va parlar amb la secretària general de Podem, Ione Belarra, i també amb Més Madrid. Ha recordat que aquesta última formació, Més Madrid, va obrir una investigació que posteriorment va tancar, i la suposada víctima va retirar el twit.
En aquest sentit, ha afirmat que aleshores no era conscient de la gravetat dels fets. De fet, segons Díaz, no ho va ser fins dimarts passat a última hora del dia, quan va tenir coneixement d’una denúncia “molt greu” sobre Errejón publicada per la periodista Cristina Fallarás. En aquest moment, segons ha apuntat, el partit va obrir una investigació que ella va seguir mentre estava a la cimera hispano-portuguesa de Faro.
Segons el seu relat, 24 hores després, dimecres, es va posar en contacte amb Errejón, i va tenir “una de les converses més difícils de la seva vida” on aquest va reconèixer “actituds masclistes i vexatòries contra les dones”. Dijous va tornar a parlar amb Errejón, i el partit “el va expulsar de totes les responsabilitats públiques” i li va demanar l’acta del diputat i el cessament en les seves responsabilitats.
Per aquest motiu, Díaz ha insistit que la seva formació va actuar amb “contundència i celeritat” quan va tenir coneixement dels fets. “Tots tenim l’obligació d’actuar, i ho estem fent”, ha dit, perquè cal aturar “un patriarcat estructural que està a tot arreu”.
Díaz ha acusat la formació de Ione Belarra –malgrat que no ha citat cap partit- de pretendre utilitzar políticament el cas. Podem sosté que Yolanda Díaz era coneixedora de les acusacions contra Errejón com una agressió sexual que hauria tingut lloc l’estiu de 2023 en un concert a Castelló.
Demana a les víctimes que denunciïn
La líder de Sumar ha recordat, però, que perquè funcionin els protocols “hi ha d’haver denúncia”. “Lamentablement, ningú va denunciar”, ha afirmat, perquè “tenim normes per perseguir aquests fets, però cal saber-los”. Per això ha “animat” les dones “a actuar”, i ha insistit que la seva formació aplicarà a partir d’ara mecanismes de prevenció externs.
La reunió, “una catarsi”
Fonts de Compromís han apuntat que la reunió ha servit per fer una “catarsi” necessària en un moment com l’actual, i han afegit que surten “tranquils” de la trobada. Altres, com els representants d’Izquierda Unida, han abandonat la sala sense fer cap comentari als mitjans.
Segons altres fonts de Sumar, durant la reunió no s’ha abordat el relleu d’Errejón com a portaveu de la formació al Congrés, tot i que la direcció haurà de designar un representant a la reunió de la Mesa que tindrà lloc aquest dimarts.
Membres de Sumar demanen “canvis organitzatius interns”
A més de delimitar l’abast de les responsabilitats, durant la reunió d’aquest dilluns alguns diputats han reclamat “canvis organitzatius interns” que vagin més enllà del relleu del portaveu a la cambra baixa. Dins del grup hi conviuen diputats del Moviment Sumar, Esquerra Unida, En Comú, Compromís, Més Madrid, Més País, Chunta Aragonesista, i Més per Mallorca.
En aquesta línia, el coordinador federal d’Izquierda Unida, Antonio Maillo, ja havia reclamat una reconfiguració integral per “capgirar com un mitjó” el grup. Aposta per consensuar un nou funcionament “col·lectiu” i “democràtic” de representació al Congrés. El seu objectiu és que es faci un nou repartiment de les comissions i de la representació a la Mesa del Congrés.