ACN Roses – La Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) i el Parc Natural del Cadí-Moixeró han confirmat la descoberta d’una població del llangardaix pirinenc ‘Lacerta agilis garzoni’. La troballa s’ha fet en un dels límits del parc natural i es tractaria d’una nova colonització de l’espècia a la zona. Compta amb menys d’un centenar d’exemplars adults però ja s’ha confirmat la reproducció d’aquesta població amb alguns animals joves a l’estiu. Per altra banda, al Cap de Creus hi han trobat un exemplar d’aranya ‘Scotophaeus validus’, la primera vegada que es troba aquesta espècie a Catalunya. La descoberta es va fer en una jornada de ciència ciutadana al parc natural on es van detectar més de 300 espècies d’animals diferents.
El Parc Natural del Cadí-Moixeró i la Societat Catalana d’Herpetologia (SCH) han confirmat la descoberta d’una nova població, aparentment estable, de llangardaix pirinenc (Lacerta agilis garzoni) en el límits del parc natural. La troballa suposa un increment de la riquesa i la diversitat biològica d’aquesta àrea protegida del Pirineu oriental. Les hipòtesis apunten que es podria tractar d’una nova colonització de l’espècie a la zona, tot i que no es descarta la possibilitat que no s’hagués detectat en estudis anteriors. Està formada per menys d’un centenar d’adults i se n’ha confirmat la reproducció, amb la troballa d’exemplars juvenils durant l’estiu passat.
Pel Parc Natural, aquest descobriment no només enriqueix el coneixement sobre la distribució del llangardaix pirinenc, sinó que també obre noves oportunitats per al desenvolupament de mesures de protecció i gestió per garantir-ne el futur. La població, que és la més meridional que es coneix ara per ara a Catalunya, es troba en una zona d’ambient bastant favorable, que inclou tant zones solanes estrictament dins del parc, com també alguna àrea fora, formant un conjunt de clapes probablement interconnectades entre sí.
El llangardaix pirinenc, subespècie endèmica del Pirineu oriental, es una espècie protegida i catalogada actualment en perill d’extinció. És un llangardaix de mida mitjana, d’aspecte robust i compacte, que mesura entre 76 i 84 mm de cos.
Una nova aranya al Cap de Creus
Per altra banda, al Parc Natural del Cap de Creus (Alt Empordà) van registrar la presència de l’aranya ‘Scotophaeus validus’ a l’octubre. Es tracta d’una espècie que s’ha detectat per primera vegada a Catalunya. L’especialista en aràcnids Jofre Espigulé va citar-la en la bioblitz que es va fer al Mas Ventós organitzada pel parc natural.
Una bioblitz és una activitat de ciència ciutadana que busca registrar tantes espècies com sigui possible en un entorn determinat. En aquesta edició es van trobar més de 300 espècies d’aus, mamífers, papallones, abelles, rèptils, plantes i amfibis.
L’aranya que es va registrar al Cap de Creus era un mascle que pertany al gènere d’aranyes ratolí, que es coneixen per aquest nom pels pèls que tenen al llarg de tot el cos. Formen part de la família Gnaphosidae o ‘aranyes de sòl’ i són majoritàriament nocturnes. De tota manera, la que es va trobar al Cap de Creus no estava al terra, sinó a l’escorça d’un pi a un metre i mig del terra. Properament es farà una publicació científica en referència a aquesta descoberta.