ACN Barcelona – La Policia Nacional, amb col·laboració de l’Europol i l’agència de seguretat dels EUA ‘Homeland Security Investigations’, ha desarticulat una organització criminal internacional que suposadament es dedicava a afavorir la immigració irregular i la falsedat documental. S’han fet un total de 77 detencions, de les quals 32 a la demarcació de Barcelona, 9 a Madrid, 5 a Vizcaya, 2 a Múrcia, 2 a Màlaga, 1 a Granada, 1 a València, 5 a les Illes Balears, 1 a Cantàbria, 17 a Saragossa i 2 a Bilbao. Entre aquests detinguts hi hauria els líders de l’organització i s’ha desplegat un operatiu amb la participació de més de 200 agents i s’han fet més de 10 registres a domicilis i agències de viatge, on s’han intervingut més de 500.000 euros en efectiu.
La Policia Nacional ha explicat que la investigació va començar al 2022 i va tenir el seu origen en la detecció per part dels agents d’un notable increment de flux d’immigració il·legal de ciutadans d’origen indi, i també la utilització d’Espanya com a país de pas cap a Mèxic, amb l’objectiu final d’anar als Estats Units o Canadà.
Segons la policia, amb aquest punt de partida els investigadors van poder determinar l’existència d’una organització criminal de caràcter internacional, que operava principalment des de l’Estat, a Barcelona, Madrid i Bilbao, i també a Itàlia, amb col·laboradors a Líbia, Bolívia i Mèxic, que comptava amb dos ramificacions independents però directament relacionades i gestionades pels principals investigats. Una d’elles es dedicava a afavorir la immigració il·legal de ciutadans d’origen índi-paquistaní des de la Índia, passant per Itàlia i Espanya, i amb destí final a Estats Units o Canadà. L’altra rama estava dedicada a l’afavoriment de la immigració il·legal de ciutadans d’origen bolivià a l’Estat.
La part de l’organització que es centrava en afavorir la immigració il·legal de persones d’origen indi s’ocupava de forma coordinada d’una de les diferents etapes del periple que feien els migrants. El suposat delicte començava amb la captació dels ciutadans al seu país d’origen, des d’on eren traslladats amb avió fins a Bahréin i des d’allà a Egipte per acabar el seu viatge a Líbia. L’organització s’encarregava de proporcionar els visats falsos per passar la frontera així com allotjaments a les diferents ciutats de pas. Una vegada Líbia, s’embarcaven en pasteres amb més de 130 persones fins a Lampedusa, a Itàlia, suportant trajectes de 28 hores sense aigua ni menjar.
Una vegada traslladats a la península italiana, la policia apunta que l’organització criminal els allotjava a la ciutat de Torí, fins a traslladar-los per aire a Saragossa o Barcelona. En aquest trajecte farien servir passaports falsos o de terceres persones mitjançant el mètode ‘lookalike’, pel qual se suplantava la identitat d’una persona amb la qual hi ha una semblança física.
A Espanya, les agències de viatges que estaven regentades pels caps de l’organització s’haurien encarregat de facilitar als migrants tot el que fos necessari per a la continuació del seu viatge fins a ciutats de Mèxic. Allí, eren captats per les màfies que operen a la frontera als Estats Units.
D’altra banda, la part de l’organització especialitzada en la immigració il·legal de ciutadans bolivians comptava amb una estructura piramidal dissenyada amb una xarxa de col·laboradors en dos nivells, segons la policia, passadors i personal del logística, que estaven ubicats a Espanya, Bolívia, Turquia i Egipte.
Aquesta rama comptava amb captadors i agències de viatge a Bolívia, que en col·laboració amb les agències ubicades a Espanya, s’encarregaven d’organitzar el viatge dels migrants des de Bolívia fins a Istanbul o el Caire. En aquests països eren allotjats en hotels fins que l’organització els feia arribar passaports espanyols de ciutadans nacionalitzats d’origen bolivià que cooperaven amb l’organització investigada. Amb aquests passaports, els migrants haurien viatjat a Madrid o Barcelona passant la frontera fent-se passar pels seus titulars. Tot plegat a canvi de quantitats que anaven entre els 8.000 i 10.000 euros.
Durant l’operació policial, on han participat més de 200 agents, s’han fet 10 registres a domicilis i agències de viatge a Catalunya, on s’han intervingut 517.335 euros en efectiu, 11 passaports i diversa documentació rellevant per a la investigació.