Edició 2349

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 30 de desembre del 2024
Edició 2349

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 30 de desembre del 2024

Daniel Cid Moragas reordena temàticament petits instants de la vida d’un personatge a ‘L’espai d’un instant’

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’editorial Empúries publica aquesta setmana la primera novel·la de Daniel Cid Moragas, amb la qual es va endur el 41è premi de novel·la curta Just M. Casero. Es titula ‘L’espai d’un instant’, i explica l’evolució vital d’un personatge a partir de conceptes, idees, perfums i sensacions que apareixen sense un ordre cronològic o concentrat. Segons l’autor ha exposat aquest dimecres, el llibre és un exercici de recopilació de petits instants que “no constituirien el cos d’una novel·la” convencional, i que a més ha ordenat amb “la poètica de l’arxiu”, és a dir no cronològicament si no temàtica. L’editor Jordi Rourera destaca l’enginy en la construcció de la història més enllà de l’argument, així com la seva escriptura “exquisida”.

El propi autor ha admès que la “tensió poètica” de l’exercici narratiu que proposa difícilment es podrien sostenir més enllà de les 160 pàgines que té la novel·la, motiu pel qual s’ha sentit còmode amb el format breu que premia el Just M. Casero. L’editor Rourera hi ha afegit que la novel·la breu ja “es presta a aquesta mena d’innovacions”, i ha recordat que en el llistat dels títols premiats els darrers anys s’hi alternen novel·les més “convencionals” amb exercicis més “innovadors”, com el de Cid.

Publicitat

‘L’espai d’un instant’ de Daniel Cid Moragas es concentra en la vida d’un personatge de qui finalment el lector en “sap molt poques coses”. El llibre en segueix les passes a través de moments agrupats (“amb la poètica de l’arxiu”) per conceptes, idees, perfums i sensacions en ordre alfabètic invertit, de la Z a la A.

Així, el lector ha de deduir a quin dels quatre moments de la vida del protagonista pertanyen (infantesa, postadolescència, emancipació i retorn a la seva ciutat).

L’obra passa per Barcelona, Mallorca, Itàlia i Nova York, i torna a Barcelona. A la fi, el personatge va a la recerca d’un lloc on viure i on obtenir una certa estabilitat, mentre divaga, observa i anota les seves percepcions de la realitat.

Com un “rampell”

Cid Moragas, que és doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona i a l’actualitat treballa de professor titular d’Estudis de Disseny a la Winchester School of Art, Universitat de Southampton, no s’havia interessat fins ara per la ficció.

La inspiració li va venir “com un rampell” una matinada de l’any 2020, quan passava el confinament a Barcelona. Inspirat per la idea d'”habitar” els espais com un “trànsit”, la seva novel·la es construeix a partir d’observacions i sensacions del protagonista, instants “que no constituirien el cos d’una novel·la” però que l’autor posa al centre de la narració.

Després d’aquest debut reeixit i premiat amb 2.000 euros i la publicació de la novel·la, Daniel Cid diu sentir-se esperonat a escriure noves ficcions. De fet ha admès que la idea de la “propera novel·la” ja li ronda pel cap.

Quant al Premi Just M. Casero, el llibreter Guillem Terribas ha anunciat que la propera edició presentarà canvis en els membres del jurat, ja que alguns dels actuals (Mita Casacuberta, Josep M Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Jordi Gispert) “han demanat relleu”.  Terribas s’ha felicitat pels 40 anys de trajectòria del premi literari i ha celebrat amb modèstia el “cert prestigi” que el guardó ha anat assolint.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió