Edició 2230

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de setembre del 2024
Edició 2230

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de setembre del 2024

Creix un 20% l’atenció al dispositiu de Fira de Lleida per a temporers sense sostre durant la campanya de la fruita

|

- Publicitat -

ACN Lleida – El nombre de persones ateses al dispositiu per a temporers sense sostre al pavelló 3 de Fira de Lleida en la campanya de la fruita ha incrementat un 20% aquest estiu. En concret hi han passat 1.120 persones des de principis de juny fins dissabte passat, de les quals 960 hi han pernoctat. El tinent d’alcalde de la Paeria, Carlos Enjuanes, ha admès que la solució per poder atendre aquest flux creixent de persones que arriben és “complex” i ha destacat que des de 2022, la xifra s’ha doblat. En aquest sentit, ha apostat per buscar la coordinació amb els pobles de l’entorn de la capital i ha recordat que s’està enllestint el projecte per instal·lar mòduls prefabricats i alliberar els pisos de l’EMAU que actualment acullen treballadors temporers.

La Paeria de Lleida ha constatat que hi ha un creixement de persones que arriben en la campanya agrícola per treballar a les comarques de Ponent i que acaben fent us dels serveis socials que posen en marxa en el marc del dispositiu a Fira de Lleida. Carlos Enjuanes ha recordat que es tracta d’un dispositiu que pretén donar “acollida temporal” a persones que no tenen documentació per treballar o bé no tenen feina.

Publicitat

Per una altra banda, també s’ofereix recursos a temporers amb contracte. Es tracta dels 16 pisos propietat de l’EMAU que en total sumen 90 places. Un d’aquests pisos està destinat només a dones. El recurs dels pisos es posa en marxa abans que el pavelló. Va començar a funcionar a mitjans de maig i estarà operatiu fins al 27 de setembre.  Els pisos no han estat del tot plens durant l’estiu. Hi han passat 101 homes i 8 dones i, per tant, han quedat places lliures durant tota la temporada.

Segons el tinent d’alcalde, enguany el perfil de persones que s’ha atès en el marc de tot el dispositiu és de “menys alta vulnerabilitat” i també hi ha hagut menys dones que l’any passat. En qualsevol cas, Enjuanes ha dit que si s’estima que al conjunt de Ponent arriben unes 30.000 persones per treballar a la campanya de la fruita, al final el percentatge de l’atenció que es dona a Lleida és petit.

Això no obstant, si que ha remarcat que el flux cada vegada creix més i la solució per frenar-lo és “complexa” i supera els serveis que pot oferir la Paeria. Per això, ha apostat per la coordinació i lideratge en base al treball per oferir allotjament en format de mòduls als temporers que permeti alliberar els pisos de l’EMAU. Així mateix, també ha remarcat que cal millorar les condicions del dispositiu al pavelló i perfilar l’alta vulnerabilitat dels usuaris per tal que ningú es quedi fora.

Segons Enjuanes, l’únic municipi que atén persones d’aquest perfil, és a dir que no tenen papers i no poden treballar a la fruita, és Lleida, ja que els dispositius que hi ha altres municipis del voltant atenen a treballadors. Per això ha fet una crida a la necessitat de buscar solucions conjuntes entre els municipis davant l’arribada de persones i que no només sigui la Paeria qui hagi d’assumir-ho.

<strong>Acusacions “falses” de Fruita amb Justícia Social</strong>

Divendres la plataforma Fruita amb Justícia Social va llençar una sèrie d’acusació contra la Paeria pel tancament del dispositiu quan encara no ha acabat la campanya de la fruita. Segons Enjuanes, és fals que la Paeria insti als usuaris de pavelló a marxar a mesura que s’arriba a final de temporada. En aquest sentit, ha assegurat que en les darreres setmanes ja gairebé no hi havia peticions.

D’altra banda, també ha volgut deixar clar que encara s’està prestant atenció als temporers a través dels pisos de l’EMAU. En relació a l’afirmació que treballadors en actiu a la fruita han dormit al pavelló durant la campanya, Enjuanes ha assegurat que estan oberts a què Inspecció de Treball ho comprovi i que els facilitaran les dades que els requereixin per demostrar que no ha estat així.

A més a més, el regidor també ha negat que els treballadors que formen part del dispositiu prestant atenció siguin voluntaris i ha assegurat que són 20 tècnics especialitzats i que es contracte en base a una licitació pública que enguany se l’ha endut la Fundació Sant Joan de Déu.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió