ACN Barcelona – El Gran Recapte ha arrencat aquest divendres amb 2.200 punts de recollida d’aliments que romandran operatius durant el cap de setmana arreu de Catalunya. L’edició d’enguany té un sistema de donació mixt, amb aliments físics i aportacions econòmiques als mateixos comerços per a la compra d’aliments. Una de les particularitats és que part dels aliments es posaran a disposició de les zones afectades per la dana a l’Estat, principalment el País Valencià. A banda de les donacions físiques d’aliments i les econòmiques als comerços, també es poden fer contribucions econòmiques directament al Banc dels Aliments de Catalunya fins al 5 de desembre. Per a l’edició d’enguany, l’entitat estima que s’han mobilitzat uns 16.000 voluntaris.
El tret de sortida a la setzena edició del Gran Recapte s’ha fet al Mercat de la Sagrada Família, un dels sis mercats de Barcelona que col·laboren en la recollida d’aliments. Les donacions físiques d’aliments es poden fer aquest divendres i dissabte als establiments que col·laboren en la campanya i en un total de 2.200 punts arreu de Catalunya. Els productes que encoratja a donar el Banc dels Aliments són principalment llet, oli, arròs, pasta, llegums i conserves de peix, carn i productes infantils, així com productes infantils per a lactants.
Als comerços també es poden fer donacions monetàries per comprar posteriorment aliments i distribuir-los i, d’altra banda, fins al 5 de desembre es poden fer donacions econòmiques directament als Bancs dels Aliments de Catalunya a través de la pàgina web del Gran Recapte o a través de Bizum.
A Barcelona, els mercats que col·laboren en la recollida d’aliments són el de la Sagrada Família, el Ninot, Santa Caterina, la Boqueria, Sants i Horta. A cadascun dels mercats una entitats social del barri recollirà els donatius que els clients hagin realitzat per comprar productes frescos al mercat amb què col·laborin.
<strong>Ajuda a les zones afectades per la dana</strong>
Una de les particularitats de l’edició d’enguany és que fins al 50% de les donacions econòmiques i els aliments recollits es posaran a disposició de les zones afectades per la dana. En el cas dels aliments, es farà un cop arribin al Banc dels Aliments i es faran arribar a les zones afectades segons les necessitats i del llistat de productes que hagin sol·licitat.
Elisabet Viladomiu, directora del Banc dels Aliments a Barcelona, ha afirmat que la intenció d’aquest Gran Recapte és “doblar la solidaritat”, mentre el seu president, Lluís Fatjó-Vilas, ha assegurat que la voluntat és que la “solidaritat arribi a les zones afectades en funció del que necessiten”.
Es tracta, ha dit, de “canalitzar i racionalitzar” l’ajuda per evitar que hi hagi un “col·lapse” davant l’allau de solidaritat mostrada pels ciutadans. Fatjó-Vilas també ha avançat que s’està organitzant una campanya de solidaritat comuna amb entitats per ajudar els damnificats per la dana els pròxims mesos.
<strong>Aliments per a 230.000 persones</strong>
Els aliments recollits en el Gran Recapte es destinen a 230.000 persones que necessiten ajuda alimentària a Catalunya. Fatjó-Vilas ha dit que l’objectiu de la iniciativa és no només recollir aliments, sinó també “sensibilitzar la ciutadania” que la pobresa de l’entorn “és greu i és un problema de tots plegats”. “Tots som responsables que hi hagi un col·lectiu tan important que pateix pobresa cronificada”, ha remarcat.
Dissabte ja es començarà la classificació dels aliments a les naus situades al Parc Logístic de la Zona Franca i al ZAL Port. El Banc dels Aliments també disposarà d’una tercera nau a la Central Integrada de Mercaderies del Vallès, que donarà suport logístic a nivell comarcal i local. Un cop feta la classificació, també a altres ciutats on són les entitats qui la fan directament, els aliments es faran arribar a les persones que els necessiten durant un temps de dos o tres mesos.
En l’acte de tret de sortida del Gran Recapte també han participat el secretari general del departament de Drets Socials i Inclusió, Raúl Moreno, la regidora de Comerç de l’Ajuntament de Barcelona, Raquel Gil, i el president de la Taula del Tercer Sector, Enric Morist. Moreno ha assenyalat que l’objectiu ha de ser que en algun moment el Gran Recapte no sigui necessari perquè la xarxa social permeti a les persones vulnerables “comprar aliments com la resta”.
Al seu torn, Gil ha reivindicat el caràcter solidari dels mercats i Morist ha defensat que la recollida d’aliments “no és la solució”, però sí un “complement important” per a les persones en situació de vulnerabilitat. També ha dit que la iniciativa contribueix a “sensibilitzar i educar les noves generacions” i ha remarcat que la despesa en aliments s’eleva fins a un 20% i que, per tant, l’accés en el cas de les persones vulnerables segueix sent complicat, especialment per comprar aliments de qualitat.