Edició 2296

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de novembre del 2024
Edició 2296

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de novembre del 2024

Collboni planta cara al racisme i presenta Barcelona com a “santuari” de les societats obertes i inclusives

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha assegurat que, en un moment com l’actual, en què els discursos de l’odi cada cop prenen més força i després de la recent victòria de Donald Trump als Estats Units, les grans ciutats com Barcelona s’estan convertint en “santuaris” de les societats obertes, inclusives i democràtiques. Ho ha dit en l’acte inaugural del programa Veus contra el racisme, que l’Ajuntament ha impulsat per “aixecar la veu en favor de la dignitat dels drets humans, la igualtat i en contra dels discursos de l’extrema dreta”. La iniciativa inclou una seixantena d’activitats culturals, xerrades, tallers, debats, conferències i espectacles que es desenvoluparan en les properes setmanes arreu de la ciutat.

En un Saló de Cent ple a vessar, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ha donat el tret de sortida a un programa que pretén plantar cara als discursos de l’odi de l’extrema dreta i convertir la capital catalana en un referent de la lluita contra el racisme.

Publicitat

El batlle s’ha referit la recent victòria electoral de Donald Trump a Estats Units, i ha lamentat que “candidats que insulten i atropellen el més mínim respecte per les persones guanyin les eleccions”. Ha assegurat que en un moment de “desànim o consternació”, cal fixar la vista en totes les persones que creuen en la igualtat i en una societat més justa i inclusiva, una mentalitat, ha dit l’alcalde, que és la majoritària a Europa.

En aquest context, ha explicat, les grans ciutats com Barcelona esdevenen “santuaris i baluards” de les societats obertes, inclusives, democràtiques i liberals.  Ha recordat que a la capital catalana avui en dia hi ha més persones que han nascut fora que dintre i ha detallat que a la capital catalana hi conviuen més de 180 nacionalitats i 300 llengües. “Aquest és un fenomen de moltes ciutats del mon que es pot convertir en una fortalesa per enriquir la convivència, fer-les més ressilients i humanes, o en una font de conflicte i feblesa”. Ha avisat que hi ha formacions que volen convertir aquest fet en una font de conflicte, odi i enfrontament i ha deixat clar que el programa que aquest dilluns es posa en marxa va totalment en contra d’aquesta visió: “Aquesta campanya neix en aquest moment precís per aixecar la veu en favor de la dignitat, els drets humans i la igualtat i en contra dels discursos de l’extrema dreta prenguin la forma que prenguin”, ha avisat.

Ha assegurat que en les properes setmanes “Barcelona dirà no al racisme i ho dirà amb la veu alta i clara” i ha indicat que, en paral·lel, l’executiu local treballa per impulsar el nou Pla Barcelona contra el racisme, que ha d’estar enllestit al llarg de 2025 i que es desenvoluparà fins el 2025. Ha apuntat que l’objectiu d’aquest iniciativa és incorporar la mirada antiracista al global de l’administració pública.

L’Observatori de les Discriminacions de la ciutat, el 2023 es van registrar 865 situacions de discriminació, el 26,5% de les quals per l’origen i la nacionalitat de la víctima, un 24,3% més que el 2022. Alhora, les persones negres, d’origen àrab, magrebí o llatinoamericà són les que viuen més situacions de discriminació per racisme i xenofòbia.

L’acte d’inauguració de l’agenda d’activitats ha comptat amb la presència del president de la Fundació Educació contra el racisme i exjugador de futbol professional, Lilian Thuram. Autor del llibre ‘El pensament blanc’, el campió del món i d’Europa amb la selecció francesa ha compartit algunes estratègies que ha après a partir de la seva experiència per superar les estructures de poder i jerarquies racials que condicionen la societat i avançar cap a una solidaritat autèntica entre persones.

També han participat en l’acte la tinenta d’alcaldia de l’Àrea de Drets Socials, Educació i Cicles de Vida, Maria Eugènia Gay; la comissionada d’Acció Social, Sònia Fuertes; la comissionada de Relacions Ciutadanes i Diversitat Cultural i Religiosa, Sara Belbeida; i el comissionat del Pacte de Ciutat Vella, Ivan Pera.

<strong>Una seixantena d’activitats arreu de la ciutat</strong>

Veus contra el Racisme es desenvoluparà al llarg dels mesos de novembre i desembre i serà el paraigua d’activitats tan diverses com la representació de ‘Tituba, Bruixa, negra i ramera’, un muntatge que recupera la figura d’una condemnada per bruixa a Salem (Estats Units); el musical ‘Black Side Story’; la projecció del film ‘Sis dies corrents’, de Neus Ballús, al Mas Guinardó; l’exposició ‘Arxius negres: fragments d’una metròpoli anticolonial’, o una xerrada sobre com fer front al racisme de la mà del pensador nord-americà John A. Powel.

El programa també inclou taules rodones, un club de lectura amb l’advocada gitana Pastora Filigrana, una xerrada a càrrec de Moha Gerehou i l’exposició del projecte ‘Humanae’, de la fotògrafa Angélica Dass.

L’experiència del Veus contra el racisme es traslladarà al Fòrum Global contra el Racisme i les Discriminacions de la UNESCO, que se celebrarà a Barcelona el 10 i l’11 de desembre.

<strong>Una campanya per sumar veus contra el racisme </strong>

El programa s’acompanya d’una campanya de comunicació que sota el lema ‘Uneix la teva veu contra el racisme’ busca donar visibilitat a les veus dels activistes locals i de la ciutadania compromesa, sumant esforços per combatre les discriminacions. Convida a reflexionar i prendre consciència d’aquelles situacions racistes que tenen lloc a diari a la ciutat i fa una crida a la ciutadania per expressar el seu suport i unir-se activament a la causa antiracista.

La campanya, que es difondrà entre el 4 de novembre i l’11 de desembre, comptarà amb la participació de set activistes. Algunes de les veus protagonistes són Desirée Bela, escriptora i formadora en educació antiracista; l’actor Ayoub El Hilali; la mediadora Paqui Perona; l’estudiant Leyao Rovira; la comunicadora Ramia Chaoui; el cantant Vignesh Melwani; o la formadora Mercè Amor.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió