ACN Manresa – Un de cada deu alumnes d’un menjador escolar té al·lèrgia a algun aliment i això vol dir que, en algun moment, pot fer una anafilaxis, és a dir, una reacció al·lèrgica greu. En aquest cas, l’únic tractament és l’adrenalina i, segons l’al·lergòloga Anna Salas, fundadora de l’empresa Adan Medical Innovation, la reacció ha de ser “immediata i ràpida”. “En cas contrari, es poden produir desenllaços fatals”, assegura. Per això, cinc centres educatius de Manresa han començat una prova pilot per instal·lar dispositius d’adrenalina. Es tracta d’un dispositiu mèdic, connectat al Servei d’Emergències Mèdiques, que va acompanyat d’una plataforma de telecontrol, mitjançant la qual es comprova l’estoc d’adrenalina, i la seva conservació.
Els aparells que s’han instal·lat en cinc centres educatius de Manresa són un símil dels desfibril·ladors, uns aparells ja molt més habituals. L’objectiu, en aquest cas, és protegir aquelles persones que poden patir una reacció al·lèrgica greu. De fet, segons explica la doctora Anna Salas, cofundadora d’Adan Medical Innovation, si no s’actua de manera “ràpida i immediata”, el desenllaç pot arribar a ser mortal.
Els aparells estan connectats al Servei d’Emergències Mèdiques i es controlen remotament perquè l’adrenalina tingui la quantitat i la qualitat correcta. A més, la instal·lació dels aparells també va acompanyada d’una formació al professorat perquè puguin administrar el fàrmac en cas d’anafilaxis.
Els cinc centres que han participat a la prova pilot són el campus de la Universitat de Manresa, els dos de la Joviat, l’escola Oms i de Prat i l’escola Montserrat. De moment, és una prova pilot i l’empresa vol comercialitzar el producte a finals d’aquest any.