ACN Barcelona – La companyia francesa Groupe F, dirigida per Christophe Berthonneau, treballa a contrarellotge per tenir-ho tot a punt per a demà a la nit. L’artista ha estat l’encarregat de signar l’espectacle de llum i foc que acomiadarà el 2024 a la capital catalana i que es farà aquest dimarts 31 de desembre des de Montjuïc a les 23.50h. La proposta, que porta per nom ‘Barcelona Batega’, compta amb 500 drons i elements pirotècnics acuradament sincronitzats, i pren com a fil conductor l’amor i també les abraçades. Berthonneau ha reconegut que Barcelona és “molt especial” i que sempre li ha fet de “refugi”. “És molt agradable, i per això sempre li tinc un afecte molt gran en comparació amb altres ciutats”, ha subratllat.
L’espectacle que es podrà veure demà a Barcelona proposa crear una experiència visual que marqui la transició entre el 2024 i el 2025, convidant tothom a compartir un moment d’alegria i celebració col·lectiva. A més de l’amor, el show fa incidència a altres temes com la natura, la ciutat, la convivència, l’amistat o la solidaritat. El director també ha recordat que un dels eixos principals és un desig de “pau” que pugui acompanyar la nova entrada d’any. “Vivim temps difícils… i volem que la gent pugui gaudir”, ha insistit.
Així, quan faltin deu minuts per a la mitjanit s’iniciarà l’espectacle amb un homenatge especial a Joan Miró, coincidint amb el 50è aniversari de la Fundació que duu el seu nom. Les seves obres més emblemàtiques inspiraran els elements visuals que iniciaran la celebració. Una obertura que, segons Berthonneau, esdevindrà un “homenatge al llegat arquitectònic i estètic” de la ciutat. A més de Miró, també es posarà en relleu les figures de Joan Fontcuberta i Keith Haring. Just abans de la mitjanit, un gran cor bategarà sobre Montjuïc. Aquest moment estarà acompanyat d’imatges visuals i donarà pas a l’arribada de les campanades. En aquest sentit, el 2025 es projectarà al cel amb drons, seguit d’un castell de focs artificials.
De fet, tot aquest espectacle serà una combinació de tecnologies i creativitat. Els 500 drons que crearan formes i coreografies aèries estaran carregats amb efectes pirotècnics. Pel que fa als focs artificials, es desplegaran 800 kg de pirotècnia que arribaran als 180 metres d’alçada en un front de més de 300 metres, incorporant nous dissenys d’estil japonès amb colors que apareixen i desapareixen. El cel de Montjuïc s’il·luminarà amb 60 caps mòbils, instal·lats a diversos nivells, des de la grua a 60 metres d’alçada fins a les torres frontals de Maria Cristina, mentre que 15 màquines de flames mòbils afegiran dinamisme des de la Font Màgica.
Tot plegat, acompanyat d’una banda sonora composta especialment per a l’ocasió i una sincronització precisa que implica més de 15.000 ordres per coordinar cada detall de l’espectacle. La realització tècnica de l’esdeveniment ha anat a càrrec de la companyia liderada per Berthonneau: Groupe F, que ha tirat endavant espectacles de gran format a llocs icònics com el Burj Khalifa a Dubai, l’Arc de Triomf a París o Kula, a Sèrbia.
El director ha subratllat que la instal·lació d’enguany és “nova i forta” i que una de les particularitats és que permetrà que l’espectacle es vegi des de molts llocs de la ciutat de Barcelona. “I això al final és el més important, la idea de compartir”, ha insistit. També ha conclòs que respecte a la proposta de l’any passat, el públic que repeteixi i s’acosti a veure-ho de prop hi trobarà nous colors i formes.