ACN Brussel·les – El president sortint del Consell Europeu, Charles Michel, i el president entrant, António Costa, han protagonitzat aquest divendres el traspàs oficial de poders. En una cerimònia a la seu de la institució europea a Brussel·les, l’exprimer ministre de Portugal ha pres possessió del càrrec i ha rebut de la mà de Michel la campaneta amb la qual es dona inici a les cimeres dels líders de la Unió Europea. “Lisboa és la meva ciutat, Portugal el meu país, i Europa la nostra casa comuna”, ha afirmat Costa en la seva intervenció durant la cerimònia. El portuguès ha fet valdre la “diversitat perfectament natural” dels 27 estats membres i ha avisat que “només units” es pot fer “escoltar la veu d’Europa” a escala internacional.
“En un món globalitzat, l’única manera de ser veritablement patriotes de garantir la sobirania, és construir una Europa comuna, perquè només junts podem defensar la seguretat, l’estabilitat i la pau al nostre continent”, ha subratllat.
Així, Costa ha volgut deixar clar que durant el seu mandat com a president del Consell Europeu tindrà com a missió “treballar cada dia per construir la unitat i fer valdre la diversitat natural” de la UE.
L’exprimer ministre de Portugal ha avisat que els “valors europeus” com els drets humans, la democràcia, l’estat de dret o la llibertat “han de ser defensats”. “És el fosc llegat de l’Europa de la dictadura i la guerra”.
Sobre Ucraïna, Costa ha admès que “tothom anhela la pau”, però ha alertat que aquesta “no pot significar la pau d’un cementiri o la de la capitulació”. “La pau no ha de recompensar l’agressor, ha de ser justa i duradora i basar-se en el dret internacional”.
Entre els primers ítems a l’agenda del nou president del Consell Europeu hi ha una reunió el pròxim dilluns amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, que ha estat present en la presa de possessió de Costa, i la presidenta del Parlament Europeu, Roberta Metsola, en una trobada que se celebrarà a l’Eurocambra a invitació de Metsola.
<strong>Millora de les relacions interinstitucionals</strong>
Precisament, una de les prioritats de Costa durant la seva presidència és la de millorar les relacions entre les diferents institucions europees, especialment després d’una legislatura marcada per les tensions entre la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el fins ara president del Consell Europeu, Charles Michel.
Segons fonts europees, la voluntat de l’exprimer ministre portuguès és celebrar trobades cada dues setmanes amb Von der Leyen “sempre que no hi hagi imprevistos”. En la mateixa línia, Costa també vol aprofundir en les relacions amb el Parlament Europeu a través “d’intercanvis regulars d’opinions” amb la presidenta de la cambra, la popular Roberta Metsola.
En aquest sentit, el líder portuguès acudirà “de tant en tant” a les reunions que la Conferència de Presidents de l’Eurocambra celebra abans dels plens. La primera trobada d’aquesta índole, segons han assegurat les mateixes fonts, tindrà lloc aquest mateix mes de desembre, abans del ple d’Estrasburg que se celebrarà entre els dies 16 i 19 de desembre.
Per escenificar aquest nou enfocament, aquest dilluns 2 de desembre els tres líders de les institucions europees, arran d’una invitació de Metsola, es reuniran a les premisses del Parlament Europeu.
<strong>Objectius de Costa</strong>
D’altra banda, durant el seu mandat, un altre dels objectius de Costa serà el d’impulsar trobades -batejades com a ‘escapades informals’- on el nou president del Consell Europeu no vol que hi hagi conclusions escrites per afavorir un debat amb “menys pressió”, segons van informar fonts europees aquesta setmana.
La primera tindrà lloc el 3 de febrer a Bèlgica, tot i que encara cal definir la ubicació exacta, i Costa convidarà el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, i el primer ministre del Regne Unit, el laborista Keir Starmer, i servirà per abordar la qüestió de la defensa, segons les mateixes fonts mencionades.
<strong>Ampliació i altres prioritats</strong>
Pel que fa als temes de debat, l’equip de Costa situa l’ampliació com una de les principals prioritats de cara al seu mandat. Bona prova d’això és que aquest dimarts 3 de desembre el nou president del Consell Europeu acudirà a un sopar amb els líders dels Balcans Occidentals per abordar el seu camí cap a la Unió Europea.
No obstant això, i a diferència del seu predecessor, Costa no es fixa terminis. Charles Michel va assegurar l’agost de l’any passat que la Unió Europea havia d’estar preparada per a una nova ampliació i va fixar l’any 2030 com a data objectiva. Sobre aquesta qüestió, les fonts europees es van limitar a apuntar que el procés per acceptar l’entrada de nous països al club comunitari es basarà en un enfocament “creïbles i basat en mèrits” que “reflecteixi el context geopolític”.
Pel que fa a altres qüestions com la migració o la relació amb països tercers, les fonts indiquen que Costa escoltarà primera les opinions dels líders europeus i que després actuarà en conseqüència.