ACN Centelles – Com marca la tradició, Centelles s’ha bolcat aquest 30 de desembre en la tradicional Festa del Pi. Enguany hi han participat més de 350 galejadors i galejadores, dels quals 266 anaven amb escopetes amb llicència per poder disparar la pólvora -uns 266 kg- durant la celebració. La festa està Declarada Festa Patrimonial d’Interès Nacional de Catalunya i els primers escrits que en parlen són del 1751. Està vinculada a la patrona de la localitat, Santa Coloma, a qui ofereixen el pi més bonic de la zona i el pengen de caps per avall sobre l’altar major on restarà fins al 6 de gener.
El centre de Centelles (Osona) s’ha omplert de nou de fum i olor a pólvora per la celebració de la Festa del Pi. Enguany ha caigut en dilluns i no ha sigut tan multitudinària, però s’ha viscut amb la mateixa passió. “Estem molt contents”, ha explicat a l’ACN el capità dels galejadors, Jordi Font, que ha assegurat que la festa gaudeix de “molt bona salut” després de tants anys. “Tenim pins per anar tallant i també jovent que ens va empenyent també”, ha afirmat.
<strong>Des de les 7 del mati</strong>
Els primers trets d’escopeta s’han sentit a les 7 h. amb la missa primera i la sortida cap al bosc, on els galejadors i galejadores esmorzen pa i botifarra. Després de tallar el pi seleccionat per Sant Esteve, l’han carregat a la carreta que, tirada enguany per un tractor, els ha permès transportar-lo fins a la plaça major de la vila, sempre acompanyats dels trets dels galejadors, tal com marca la tradició. Seguidament, s’ha fet una ballada tradicional per donar-li la benvinguda.
“És un pi pinyoner que no pot ser forcat, ha de ser rodó i si és maco, millor. Però cada any l’endevinem eh?”, detalla Font, que assegura que “el pi de Santa Coloma té esperit i sempre anem a parar amb el que toca”.
Acte seguit, la comitiva s’ha desplaçat a l’església de Santa Coloma, on els galejadors han deixat les seves armes i han celebrat l’arribada del pi. L’han baixat del carretó, l’han estirat fins la porta i l’han fet ballar fent-li donar voltes amb una persona al capdamunt, una dona, escollida fa uns dies per sorteig.
Per últim, el pi ha entrat arrossegat per la multitud fins ben bé l’altar de l’església, on s’ha lligat a una corda deixant-lo penjat boca avall i a l’altura de la imatge de la patrona que hi ha al retaule de darrere l’altar. Abans, però, l’han guarnit amb ramells de pomes i tires de neula. La celebració d’aquest matí ha culminat amb l’emotiva cantada de l’himne de Santa Coloma -“Patrona de Centelles, coloma ocell del cel, guieu vers el camí de les estrelles, aquest poble fidel”. A les 19 h. es tancarà la jornada amb la galejada a dalt del campanar.
<strong>Una festa que és barreja de cristianisme i paganisme</strong>
Aquesta és una festa centrada en la patrona de Centelles, Sant Coloma, si bé també es creu que podria remuntar-se a molt més enrere perquè conté elements de culte als arbres i als rituals pagans durant el solstici d’hivern i amb la regeneració de la natura. L’alcalde de Centelles, Josep Paré, explica amb orgull aquesta barreja de cultures: “Hi ha qui ho viu des d’una part més religiosa i altres més des del paganisme, evidenciant-se així aquesta societat plural i que la festa s’ha adaptat en el temps”. L’arbre es quedarà a l’església de Santa Coloma fins el dia 6 de gener, quan es despenjarà i es repartiran les pomes i fragments del pi entre els assistents.
Entre les autoritats assistents aquest matí, hi havia la subdelegada del govern espanyol a Barcelona, Mari Calvillo, que ha volgut conèixer de prop de la festa. Una celebració que requereix permisos especials per poder utilitzar la pólvora.