ACN Barcelona – CCOO ha criticat la manca de suport de les administacions a l’etapa 0-3 i n’ha reclamat millores. Entre aquestes, que les ràtios siguin d’una màxim de sis nadons per grup de lactants, nou d’un any i 15 de dos. Ara mateix aquestes xifres són de 8, 13 i 20 respectivament. El 83,7% d’un miler de treballadores del sector enquestades pel sindicat així ho pensen també. D’altra banda, CCOO ha considerat que el servei hauria de ser universal i gratuït, motiu pel qual ha exigit més places públiques. Un 91,7% de les enquestades està d’acord amb aquesta universalitat. L’enquesta mostra també que un 98,6% de les treballadores consideren que el primer cicle d’educació infantil no té prou reconeixement social.
Per a CCOO, les ràtios actuals no responen a criteris educatius i, lligat a la “manca de qualitat” d’alguns equipaments, posen de manifest que no es té en compte el benestar dels infants ni de les treballadores.
Les ràtios que proposa CCOO són les que segueixen les recomanacions europees. El sindicat ha dit però que aquest hauria de ser el mínim a assolir i a partir d’aquí s’hauria de treballar per millorar-les.
Acompanyat d’aquestes ràtios, el sindicat ha assegurat que fa falta que hi hagi una parella educativa per aula. A més, demana la reducció d’hores d’atenció directa als infants per tal de rebaixar la sobrecàrrega física de les treballadores.
Des de CCOO, han lamentat que encara existeix la percepció social que aquest és uns servei per tenir “guardats” el infants i que així ho reflecteix el fet que encara se’n digui guarderies. A més, apunta que la precarització laboral de les professionals que hi treballen també demostra el “poc valor” que les administracions públiques donen a aquesta etapa.
<strong>Un conveni i una taula de treball</strong>
Les enquestades reclamen també un conveni català per a les escoles bressol municipals externalitzades i per a les privades. Així ho creuen un 88,4% del total. Si s’analitzen només les respostes de les persones que treballen en aquests dos tipus de centres, el percentatge arriba al 92,2%. En aquest sentit, CCOO ha apostat per l’homologació de totes les treballadores i l’assoliment d’aquest conveni per millorar les condicions laborals.
En aquesta línia, gairebé la totalitat de les enquestades creu que s’hauria de crear una ‘Taula del 0-3’ per treballar un marc normatiu comú i general. Des del sindicat, defensen que aquesta taula ha de servir d’espai conjunt on treballadores, administracions i patronals del sector puguin fer una anàlisi de la realitat que es viu als centres i poder detectar mancances i necessitats reals.
Una altra de les denúncies fetes arran de l’enquesta és la manca de cobertura de les necessitats educatives específiques. Així, el 9,1% de les enquestades assegura que aquests alumnes no tenen cobertes les seves necessitats educatives. Per això, des de CCOO es reclama a les administracions una aposta pressupostària per tenir un cicle plenament inclusiu.
Relacionat amb això, ha plantejat la necessitat d’incorporar altres figures professionals. El 94,4% de les consultades reclama una educadora d’educació especial per centre però també demanen professionals de la psicologia (60%), treballadores socials (prop del 30%), logopedes (26%) i professionals d’infermeria (18%).
D’altra banda, si se’ls dona a escollir entre els quatre principals objectius a assolir, les enquestades creuen que cal millorar les seves retribucions, ampliar les plantilles, reduir ràtios i internacionalitzar el personal externalitzat. Aquesta darrera petició també se la fa seva CCOO i hi afegeix la formació en horari laboral de totes les treballadores per poder dur a terme els canvis demanats per l’administració a nivell curricular, entre d’altres.
Per tal d’aconseguir aquestes millores, gairebé el 79% es mostra disposada a recollir signatures per fer visible i millorar la situació, el 65,5% a fer concentracions reivindicatives, el 61% accions reivindicatives als centres i el 46% estaria disposat a fer vaga.