Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024
Edició 2337

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de desembre del 2024

Catalunya tracta al primer pacient amb mieloma múltiple amb cèl·lules CAR-T fora d’un assaig clínic

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Institut Català d’Oncologia (ICO) ha tractat el primer pacient a Catalunya de mieloma múltiple amb cèl·lules CAR-T finançat pel Sistema Públic de Salut. Fins ara, aquest tipus de tractament només es podia realitzar dins d’assajos clínics per provar-ne l’efectivitat. Després dels bons resultats obtinguts en els assajos, l’Agència Espanyola del Medicament i Productes Sanitaris (AEMPS) n’ha aprovat l’ús i, a partir d’ara, aquest tractament serà finançat dins del sistema públic. La teràpia amb cèl·lules CAR-T és una tècnica que consisteix a modificar genèticament les cèl·lules del sistema immunològic del propi pacient perquè reconeguin i ataquin les cèl·lules tumorals.

L’Institut Català d’Oncologia, en el seu centre de l’Hospitalet de Llobregat, ha estat el primer centre sanitari català, i el segon a l’Estat, que ha infós aquesta teràpia cel·lular a un pacient afectat d’aquesta malaltia de la sang.

Publicitat

És un pacient de 66 anys que ja havia estat tractat prèviament amb sis línies diferents de teràpia i que ara se li ha pogut administrar aquest nou fàrmac. A partir d’ara ja es podrà administrar als pacients de mieloma múltiple que compleixin els requisits necessaris per optar a aquest tipus de tractament. 

Els tractaments per combatre els mielomes han millorat molt en els darrers anys. Amb tot, encara hi ha un nombre important de pacients que, tot i els fàrmacs de darrera generació, no responen al tractament o la durada de la resposta és inferior a dos anys i ràpidament s’hi fan resistents.

En aquests casos s’ha optat per tractar el pacient amb mieloma múltiple amb teràpia cel·lular CAR-T. Aquest tractament consisteix a obtenir un tipus concret de cèl·lules -limfòcits T- de la mateixa sang del pacient a través del que s’anomena ‘leucafèresi’, un procés d’obtenció de cèl·lules que es fa de manera ambulatòria.

Aquestes cèl·lules es ‘reprogramen’ perquè identifiquin, de forma específica, les cèl·lules del tumor -en aquest cas el mieloma- i que expressin una proteïna de la membrana cel·lular que es diu ‘B-cell maturation antigen’. Aquesta identificació activa les cèl·lules CAR-T que atacaran les cèl·lules del mieloma.  

Un cop s’han obtingut aquestes cèl·lules T ‘especialitzades’ cal expandir-les, fer que es multipliquin al laboratori i poder-ne obtenir una quantitat important. A partir d’aquí es tornen a infondre al pacient. Es tracta d’un procediment individualitzat, d’una única administració, per a persones que no tenen altres opcions terapèutiques de llarga duració i que presenten una supervivència baixa en la majoria dels casos.

En declaracions recollides pel centre, l’hematòleg clínic de l’ICO l’Hospitalet Alberto Mussetti assenyala que aquesta primera administració d’un tractament amb cèl·lules CAR-T adreçat a pacients amb mieloma múltiple “confirma l’avenç significatiu que ha aconseguit la medicina personalitzada en l’àmbit de l’oncologia i l’hematologia dins del Sistema Públic de Salut i obre les portes a una important millora tant en la supervivència com en la qualitat de vida dels pacients més vulnerables”.

Mussetti afegeix que el model de l’ICO, que dona cobertura a més del 50% de la població a Catalunya i treballa amb una xarxa de més de vint hospitals comarcals, “fa possible que tots els pacients del territori es pugin beneficiar d’aquesta teràpia avançada i demostra l’equitat del sistema”. Aquest primer pacient tractat havia estat atès primer a l’ICO Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre.

L’Institut Català d’Oncologia va ser designat el 2022 per poder administrar tractaments amb teràpia cel·lular en algunes patologies concretes als centres territorials de l’Hospitalet i Badalona. La designació dels centres per part del Sistema Nacional de Salut va estar sotmesa a criteris i estàndards indispensables per a l’ús de les teràpies CAR-T. En el cas dels centres de l’ICO de l’Hospitalet i de Badalona, aquesta acreditació ha permès que es puguin tractar pacients amb limfomes non-Hodgkin de cèl·lules B, leucèmies agudes limfloblàstiques i, en l’actualitat, mieloma múltiple.<br />
<br />
Entre els centres acreditats a Catalunya també hi ha l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital Clínic de Barcelona i l’Hospital Vall d’Hebron. En el cas de teràpia CAR-T en pacients pediàtrics amb leucèmia limfoblàstica cal incloure l’Hospital de Sant Joan de Déu i l’Hospital Vall d’Hebron.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió