Edició 2169

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024
Edició 2169

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 04 de juliol del 2024

Catalunya lidera el rànquing estatal d’start-ups certificades per ENISA amb 274 companyies

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Catalunya és la comunitat autònoma amb més start-ups certificades per l’empresa nacional d’innovació (ENISA). Així ho constata l’informe ‘Les 1.000 empreses emergents certificades’, presentat aquest dilluns a la seu de Tech Barcelona. Del miler d’empreses que han entrat a la llista, 274 són catalanes, seguides de les 270 que es troben a la Comunitat de Madrid. ENISA ha celebrat l’impuls del sector, però ha avisat que cal fer front a la bretxa de gènere, ja que un 60% de les empreses que han rebut la distinció no compten amb cap dona en els equips directius. Una visió que també ha compartit el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu, que ha afegit que l’equitat en la direcció de les empreses “és un símptoma d’intel·ligència de país”.

L’informe detalla que totes les comunitats autònomes compten amb empreses emergents, tot i que hi ha una forta concentració a Catalunya i la Comunitat de Madrid, on s’aglutinen més de la meitat de start-ups. ENISA també ha observat que les zones costeres són les que comptabilittzen un major nombre d’empreses certificades i que un 42% de les províncies tenen cinc empreses certificades.

Publicitat

En la mateixa línia, l’informe remarca que la meitat de les start-ups es concentren en municipis amb més de 500.000 habitants. En concret, a Madrid n’hi ha 195, a Barcelona 175, a València 49, a Màlaga 21 i a Saragossa 17. Aquestes ciutats acumulen el 46% de les empreses certificades. Una radiografia que, segons Hereu, “cal diversificar”. “Estem molt contents que Barcelona sigui epicentre de la generació d’emprenedoria, però aspirem a tenir empreses arreu de l’Estat per a fer front al repte demogràfic”, ha asseverat.

Pel que fa a la diversitat sectorial, les empreses del rànquing estan molt concentrades en els sectors de la programació i la consultoria, mentre que les branques de les TIC I la Salut suposen un 25% del total de les certificades. Dins d’aquests sectors predomina la fabricació de dispositius i de material mèdic i biotecnològic.

Així, el conseller general d’ENISA, Borja Cabezón, ha explicat que l’informe fa una aproximació de les 1.000 primeres empreses certificades fins a maig de 2024, però que aquest nombre ja ha ascendit fins a les 1.136. “Constatem que el sector de l’emprenedoria està creant un futur ple d’oportunitats”, ha afegit.

Fins al moment, ENISA ha certificat un 38% del total de les empreses emergents estatals que es troben sota l’àmbit d’actuació de la llei de start-ups aprovada a finals del 2022. L’informe estima que actualment hi ha unes 3.000 empreses emergents, a les quals ENISA ha animat a participar al procés de certificació.

<strong>Un 60% de les empreses no té cap dona en la direcció</strong>

L’estudi també ressalta que en un 60% de les empreses certificades no hi ha cap dona en els equips de direcció. De fet, només una de cada quatre dones ocupa espais de direcció, xifra que també es repeteix en l’accionariat, on només un 38% de les empreses compten amb dones accionistes.

Hereu s’ha referit a aquesta dada i ha assegurat que “és un repte de tots” incorporar més talent de dones en la direcció i el lideratge de les empreses emergents. Segons el ministre, cal treballar “en l’arrel de la desigualtat” i revertir-la. “No ens podem permetre que menys del 25% de les empreses compti amb el lideratge de dones, l’equitat és un símptoma d’intel·ligència de país”, ha insistit.

<strong>Facturació ràpida</strong>

ENISA també ha analitzat que les empreses de la llista han tingut una facturació “ràpida”, ja que després del primer any facturen de mitjana uns 76.683 euros. A mesura que augmenta l’antiguitat, aquesta xifra incrementa fins als 570.185 euros. Així, l’informe subratlla que la mitjana de persones contractades per start-ups és de 7 persones, tot i que durant el primer any aquesta xifra és de 2,7 treballadors.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió