Edició 2303

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 14 de novembre del 2024
Edició 2303

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 14 de novembre del 2024

Catalunya i quinze bioregions mediterrànies més reclamen a l’ONU més recursos per fer front al canvi climàtic

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Govern s’ha sumat a quinze regions més amb clima mediterrani d’arreu del món per fer arribar una declaració conjunta a les parts de la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el Canvi Climàtic, reunides a Bakú (Azerbaidjan), que reclama un reconeixement explícit de les bioregions mediterrànies per abordar la vulnerabilitat a la qual estan exposades davant el canvi climàtic. Concretament, el document demana que es dirigeixin recursos i programes especialment a les seves zones costaneres vulnerables i a àrees amb estrès hídric. Això hauria d’incloure, segons els signants, finançament per a projectes d’adaptació, sistemes d’alerta primerenca i infraestructures resilients al clima.

Les bioregions signants apunten que es tracta de zones que s’estan escalfant més ràpidament que la mitjana mundial, cosa que les fa vulnerables a catàstrofes, com ara incendis forestals sense precedents, sequeres prolongades i calor extrema, alhora que augmenta la recurrència i intensitat de fenòmens tempestuosos violents, com ha passat amb la dana al País Valencià.

Publicitat

Així, diu la declaració, cal prioritzar les mesures de transició justa per garantir que l’acció climàtica beneficiï totes les comunitats, especialment les més vulnerables als impactes del canvi climàtic. Alhora, demanen que es garanteixi més inversió en investigació específica per a les zones amb clima mediterrani, que permeti entendre millor els impactes locals i elaborar polítiques basades en l’evidència.

“Aquests desastres són directament responsables de l’augment de la pèrdua de vides, amenacen la salut i la seguretat de les persones, afecten les economies, danyen infraestructures clau, amenacen l’agricultura, degraden els ecosistemes i destrueixen la biodiversitat a un ritme més elevat que a la resta del planeta”, apunten les bioregions que signen el document.

També volen que s’incentivi la cooperació entre els governs subestatals amb climes mediterranis per mostrar la singularitat dels impactes del canvi climàtic i el seu vincle amb la pèrdua de biodiversitat, a més d’abordar reptes climàtics compartits, com ara la calor extrema, l’escassetat d’aigua, els incendis forestals i l’augment del nivell del mar.

Finalment, insten la Convenció Marc a prendre “mesures valentes” per limitar l’escalfament global a 1,5 graus, amb una transició “ràpida” cap a les energies renovables, la millora de l’eficiència energètica i protecció i restauració dels embornals naturals de carboni.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió