Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

Catalunya és la comunitat que genera més ingressos tributaris, amb una quota del 21,9% a l’Estat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Catalunya és la comunitat que genera més ingressos tributaris a l’Estat, segons indica l’estudi ‘Panorama de la Fiscalitat Autonòmica i Foral 2022: Comparativa amb Catalunya’, publicat aquest dimarts pel Consell General d’Economistes. Durant l’any 2020 –últim exercici que recull l’informe-, el país va recaptar 26.194,9 milions d’euros en impostos propis i ingressos tributaris, xifra que representa un 21,9% del total a l’Estat. L’informe, alhora, posa de manifest que Catalunya també lidera la recaptació en tributs cedits –inclouen els impostos sobre patrimoni, successions i donacions, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats-, amb 3.206,8 milions d’euros una quota del 24,3% sobre el total de l’Estat.

En impostos propis, Catalunya va recaptar 586,3 milions d’euros l’any 2020, un 13,5% menys que l’exercici anterior. Bona part d’aquesta partida (un 78,2%) prové del cànon de l’aigua, tot i que també s’hi inclouen altres conceptes com l’impost sobre les grans superfícies, l’impost sobre begudes ensucrades i l’impost sobre les instal·lacions que incideixen en el medi ambient.

Publicitat

Malgrat la davallada respecte al 2019, el país aporta un 28,8% de la recaptació total a l’Estat procedent d’impostos propis, un percentatge superior a la resta de les comunitats. Per darrere apareixen les llles Canàries (19,4%), el País Valencià (11,8%) i Andalusia (7,1%), sent Madrid la que apareix en última posició, amb una aportació del 0,2%.

Pel que fa als ingressos tributaris, Catalunya va recaptar 25.608,6 milions d’euros el 2020, un 3,7% més en termes interanuals. Això representa un 21,8% sobre el total de l’Estat, una quota que cap altra comunitat assoleix. Per sota es troben Madrid (19,8%), Andalusia (14,4%) i el País Valencià (11,1%).

<strong>Tributs cedits</strong>

Pel que fa als tributs cedits, la recaptació a Catalunya l’any 2019 –darrer exercici que apareix en l’informe- va ser de 3.206,8 milions d’euros, un 24,3% del total a l’Estat. Com a referència, el Consell General d’Economistes recorda que el PIB català l’any 2019 va representar el 20,66% respecte a tot l’Estat.

On major és l’aportació per part de Catalunya és en l’impost sobre patrimoni, on la quota de Catalunya sobre l’Estat és del 40,9%. Pel que fa a la resta –successions i donacions, transmissions patrimonials i actes jurídics documentats-, el percentatge se situa al voltant del 23%.

Pel president del Registre d’Assessors Fiscals del Consell General d’Economistes, Agustín Fernández, l’establiment d’impostos propis “originen litigiositat” i generen situacions de “competència deslleial” entre comunitats. “S’estan gravant situacions quasi idèntiques amb tipus impositius molt diferents, fins i tot entre comunitats que són frontereres”, ha assenyalat. En aquest sentit, Fernández ha apostat per establir una normativa estatal que unifiqués gravàmens i que la recaptació se cedís posteriorment a les comunitats autònomes.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió