Edició 2296

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de novembre del 2024
Edició 2296

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 07 de novembre del 2024

Catalunya concentra un 29% de les ‘deep tech’ sorgides d’universitats i centres de recerca i lidera el rànquing estatal

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Catalunya concentra un 29% de les empreses ‘deep tech’ sorgides d’universitats i centres de recerca de l’Estat. Així ho indica un estudi de la fundació Mobile World Capital Barcelona, que concreta que hi ha fins a 355 spin-offs tecnològiques que se situen sobretot a l’àrea metropolitana de Barcelona. La xifra supera lleugerament la Comunitat de Madrid, que en té 319 (26%). L’informe indica que al conjunt d’Espanya hi ha 1.210 companyies ‘deep tech’, que generen 12.200 llocs de treball qualificat i facturen 2.000 milions d’euros a l’any, l’equivalent a 1,67 milions per empresa. Per sectors, ressalten la salut (35,6%), les TIC (17%), la indústria (12,4%) i l’energia (12,4%). El document recull dades fins a finals del 2023.

L’estudi ‘L’ecosistema de spin-offs deep tech a Espanya’ s’ha presentat aquest dijous en el marc de la Barcelona Deep Tech Summit, que se celebra al recinte de Gran Via de Fira de Barcelona. En la presentació, el director executiu de la Mobile World Capital, Francesc Fajula, ha ressaltat que entre Catalunya i Madrid es concentren més de la meitat (55%) de les empreses d’aquest tipus que hi ha a l’Estat i ha celebrat l’ecosistema català.

Publicitat

L’estudi recorda que en aquests territoris és on hi ha més centres d’investigació i universitats. Partint del volum d’spin-offs generades, destaca el CSIC, amb 98 (8%); la Universitat Politècnica de Madrid, amb 96 (8%) i la Universitat Politècnica de Catalunya, amb 81 (7%). En setè lloc hi ha la Universitat de Barcelona, amb 28 empreses (2%); en desè l’Hospital Clínic, amb 23; i en tretzè l’Institut de Recerca de la Vall d’Hebron, amb 20 (2%).

L’informe precisa que la taxa d’ocupació mitjana per cada spin-off són deu empleats, per sobre de la mitjana de les pimes (4,7 treballadors). També destaca que aquest tipus d’empreses són “un instrument important per frenar la fuga de talent cap a altres mercats”.

A més, destaca el potencial de creixement que tenen i apunta que prop d’un 60% s’han creat en l’última dècada. Ressalta que l’any 2020, any en què es va detectar un “pic” en la creació d’empreses derivades perquè hi va haver “més incentius” motivats per l’esclat de la pandèmia de la covid-19. De mitjana, l’antiguitat de les spin-offs ‘deep tech’ és de 9 anys.

A l’hora d’analitzar la facturació per sectors, els que més aporten són les que es dediquen a l’energia i sostenibilitat (33%), seguides del transport i la logística (19,5%) i la salut cau fins al tercer lloc (18,7%), tot i ser el que en xifres absolutes aporta més companyies.

El document conclou amb una sèrie de recomanacions per “enfortir” l’ecosistema de spin-offs. Augmentar el finançament en les etapes inicials, expandir els incentius fiscals a empreses i inversors i “unificar i harmonitzar” el marc regulador són algunes de les propostes.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió