Edició 2284

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024
Edició 2284

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 26 de octubre del 2024

Carmen Zapata serà la nova Comissionada de la Nit de l’Ajuntament de Barcelona

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha nomenat Carmen Zapata com a nova Comissionada de la Nit. Segons ha explicat en roda de premsa el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, Zapata haurà “d’harmonitzar” l’economia de la nit i el dret al descans. Si bé tots dos treballaran estretament, el nou comissionat no tindrà atribucions en matèria de seguretat. “No és la meva competència fer polítiques de nit ni patrullar”, ha dit Zapata, que des del 2006 era gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya. La seva intenció ha dit, és escoltar els sectors interessats en la vida nocturna a la ciutat i mirar de “conciliar”. Això inclou veïns, restauració i oci, comerç nocturn, cultura, associacions juvenils o serveis de seguretat i prevenció.

<em>(La notícia publicada s’actualitza amb les declaracions del tinent Albert Batlle i la nova comissionada Carmen Zapata en roda de premsa)</em>

Publicitat

Segons ha anunciat el govern municipal aquest dijous, a més del nomenament de Zapata, s’ha signat un decret que crea el Consell de la Nit, un òrgan de participació i diàleg amb els actors implicats.

Batlle ha afirmat que precisament una de les virtuts del nou model de governança és “compaginar interessos legítims que de vegades poden xocar” i s’ha mostrat satisfet d’haver trobat una persona que confia que pot fer-ho. El tinent ha destacat la llarga trajectòria de la nova comissionada i ha assenyalat que les responsabilitats que ha assumit fins ara l’avalen com una tria “d’èxit”.

<strong>Estratègia nocturna sí, patrullar no</strong>

La nova comissionada coordinarà i executarà el Pla d’Acció aprovat per la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura; dissenyarà i executarà l’estratègia nocturna que serveixi per donar resposta a les necessitats dels ciutadans, i identificarà la necessitat d’actualitzar les polítiques públiques i les normatives vinculades a la vida nocturna de la ciutat. A més, coordinarà i representarà les iniciatives en l’àmbit nocturn i facilitarà el diàleg entre els diferents actors implicats.

El nou càrrec dilueix la creació d’una figura de l’alcalde de nit, com s’havia plantejat inicialment, i deixa al marge de les seves funcions les competències en l’àmbit de la seguretat. “El comissionat de nit no és un comissionat de seguretat, tampoc ho és estrictament de convivència”, ha matisat Batlle, que ha dit que seria fer “reduccionisme” centrar les funcions en l’àmbit de la seguretat.

Al seu torn, Zapata ha dit que prefereix la figura de comissionada que la d’alcalde de nit i ha apuntat que no és la seva competència “fer polítiques de nit ni patrullar”. 

<strong>Consell de la Nit de Barcelona</strong>

A més del nomenament, l’alcalde Jaume Collboni ha signat també el decret per posar en marxa el Consell de la Nit de Barcelona, un òrgan de participació i diàleg amb representació d’entitats ciutadanes, associacions professionals, grups polítics, àrees de l’Ajuntament i altres institucions i administracions. L’objectiu és compartir i coproduir les propostes d’actuació relacionades amb la vida nocturna de la ciutat des d’un enfocament preventiu.

La posada en marxa d’un òrgan de governança nocturna és una de les accions acordades en el Pla d’Acció sorgit de la Taula Ciutadana per una Nit Cívica i Segura. Aquesta Taula es va posar en marxa l’últim trimestre de l’any 2021 per realitzar un abordatge des d’una perspectiva integral de les activitats nocturnes a la ciutat i estava formada per 80 agents i entitats responsables de diferents àrees de l’Ajuntament; representants dels grups polítics; del Departament d’Interior i dels Mossos d’Esquadra; entitats i associacions veïnals i ciutadanes, i membres de diferents gremis i federacions de comerciants, restauració i oci nocturn.

A nivell mundial, existeixen més de 50 ciutats que ja compten amb estructures de governança nocturna. Fins a la data, no existeix cap ciutat a Espanya que compti amb un model de governança nocturna.

Les funcions del Consell de la Nit seran les de fomentar el diàleg i l’intercanvi d’experiències dels diferents sectors o àmbits representants; rebre informes periòdics sobre el seguiment i l’avaluació del Pla d’Acció sorgit de la Taula per una Nit Cívica i Segura; centralitzar les propostes d’actuacions dels diferents sectors representats al Consell; identificar reptes i oportunitats; proposar estratègies i polítiques públiques per a la millora de la vida nocturna de la ciutat, i proposar la creació dels grups de treball que es considerin necessaris per abordar qüestions concretes.

Com a òrgan executiu, també s’ha creat la Comissió Permanent del Consell de la Nit a través també de la signatura d’un Decret d’Alcaldia.

<strong>Trajectòria de Zapata</strong>

Carmen Zapata té estudis en Dret i Comunicació i Mitjans, i és una ponent habitual en col·loquis i debats especialitzats en la indústria de la música. Amb més de dues dècades de trajectòria professional, ha assumit diversos rols de lideratge i s’ha destacat com a defensora activa de la tasca cultural de les sales de música, de la igualtat de gènere i la diversitat en el sector.

Des del 2006 ha estat gerent de l’Associació de Sales de Concerts de Catalunya, el que li ha permès treballar de manera contínua amb administracions públiques locals, autonòmiques, estatals i internacionals. És sòcia fundadora i expresidenta de l’Associació de Dones de la Indústria de la Música. El 2021 va ser reconeguda amb el KeyChange Award per la seva trajectòria.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió