ACN Cerdanyola del Vallès – La primera volta de les eleccions a rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) no han donat un guanyador clar i s’haurà d’anar a una segona volta entre els dos candidats amb més suports. La més ben posicionada després de la primera votació és la catedràtica de geografia humana Carme Miralles, que ha obtingut el 35,79% del vot ponderat. L’actual rector, el catedràtic d’enginyeria química Javier Lafuente ha obtingut el 32,49% dels vots, mentre que Hèctor Sala, catedràtic d’economia aplicada, queda fora de la cursa en quedar tercer amb el 31,73% dels vots. En total ha votat un 19,79% de la comunitat educativa. Ara la segona volta se celebrarà entre el 6 i el 7 de novembre i el nou rector serà nomenat per un període únic de sis anys.
L’empat tècnic entre els tres candidats a rector, que han obtingut aproximadament un terç dels vots del conjunt de la comunitat educativa, deixa també poques diferències si s’analitzen els resultats en funció dels diferents col·lectius que hi estan representats.
Miralles i Lafuente són també la primera i segona preferència, amb molt poca diferència entre ells, per a professors, personal acadèmic i alumnes. Sala, per la seva banda, és el candidat preferit pel personal tècnic de la universitat, tot i que la seva incidència en el resultat final és mínima.
<strong>L’alumnat, poc implicat</strong>
Pel que fa a les dades de participació, el 19,79% global amaga una participació molt desigual entre els diferents col·lectius. Mentre la participació del professorat permanent s’enfila fins al 82,88%, la participació dels estudiants de grau i postgrau es queda en un tímid 12,98%.
Aquests dos col·lectius són els més decisius en el resultat, ja que la ponderació dels vots del professorat acaba representant un 51% del total i la dels alumnes pondera un 30%. A les eleccions també hi tenen dret a vot la resta de personal acadèmic, que pondera un 9% i el personal tècnic, que podera un 10%
En aquest sentit, la participació del personal tècnic, de gestió i administració de serveis en aquestes eleccions a rector ha estat també notable, del 63,36%, mentre que la participació de la resta de personal acadèmic i investigador en formació ha estat del 31,92%.