Edició 2275

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 17 de octubre del 2024
Edició 2275

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 17 de octubre del 2024

Canamedics, sobre la regulació del cànnabis medicinal a l’Estat: “S’ha fet un primer pas però encara és molt restrictiu”

|

- Publicitat -

ACN Manresa – Canamedics és la primera empresa de Catalunya que té el permís de l’Agència Espanyola de Medicaments per cultivar cànnabis medicinal. En una nau de Manresa de 2.500 m2, han aconseguit produir flors de cànnabis de qualitat “excepcional” seguint un procés industrial. Tenen una producció de 400 kg l’any i venen a països com Alemanya o el Regne Unit on sí que està permès el seu ús medicinal. A l’estat espanyol, però, encara hi ha molt camí per recórrer. Tot just fa unes setmanes que el Ministeri de Sanitat va fer públic l’esborrany del reial decret que regula la dispensació de cànnabis amb finalitats terapèutiques. “Un primer pas, però encara molt restrictiu”, segons explica a l’ACN Luis Comas, cofundador de Canamedics.

Advocats de professió, els germans Luis i Álvaro Comas van decidir dedicar-se a aquest món després que un familiar patís un accident, ara fa cinc anys, que li va provocar una lesió medul·lar. “Amb prescripció mèdica i per tractar el dolor, va haver d’acabar consumint morfina i altres opiacis que tenen uns efectes secundaris molt forts”, explica Luis Comas. Això els va portar a buscar alternatives medicinals per combatre el dolor i va acabar sent el punt de partida d’aquest projecte.

Publicitat

Han invertit 2 milions d’euros (MEUR) en unes instal·lacions a Manresa preparades per produir cànnabis de manera industrial i preveuen que la primera producció arribi al mercat l’any 2025. En concret, produeixen flors de cànnabis i ho fan en petits lots ‘indoor’. De fet, el 60% dels productes farmacèutics de cànnabis que es recepten a Europa són les flors. El pacient l’ha de consumir amb aparells mèdics que permeten dosificar-ne la quantitat i que planifica el facultatiu. El producte es consumeix a partir de la inhalació o vaporització i Comas puntualitza que les flors “en cap cas es fumen”

Amb el seu mètode, Canamedics aconsegueix produir flors de cànnabis en condicions farmacèutiques i amb una producció homonègnia , de manera que totes acaben “sent iguals”. Aquest fet és el que permet que es puguin utilitzar per a tractaments mèdics. El que es fa és importar el material genètic i, a partit d’aquí, tot el procés es fa a les instal·lacions de Manresa, des de la fase inicial fins al producte final. En total, triguen uns deu mesos entre el  creixement, la floració, la collita i l’assecat.

<strong>Sanitat obre la porta a la prescripció de cànnabis terapèutic</strong>

A diferència d’altres països on ja fa temps que està regulat l’ús de cànnabis terapèutic, a l’estat espanyol la regulació del cànnabis medicinal es troba en la fase final.

El Ministeri de Sanitat va publicar fa unes setmanes l’esborrany del reial decret que regula la dispensació de fórmules de cànnabis amb finalitats terapèutiques. Les patologies que es podrien tractar són aquelles en què hi ha evidències científiques dels beneficis terapèutics de l’ús del cànnabis i els seus extractes. Així per exemple, s’hi inclouen casos d’espasticitat per esclerosi múltiple (rígides i espasmes musculars); formes greus d’epilèpsia refractària (certs tipus que no responen als tractaments convencionals); pacients amb nàusees i vòmits per quimioteràpia, i dolor crònic refractari.

La regulació limita la dispensació del preparat a farmàcies hospitalàries i la prescripció a metges especialistes.

<strong>”Un primer pas massa restrictiu”</strong>

Comas celebra la decisió del govern espanyol perquè, per primer cop “i de manera oficial”, les autoritats sanitàries i polítiques reconeixen l’ús medicinal del cànnabis. Tot i això, el CEO de Canamedics qualifica la normativa de “massa restrictiva”. En aquest sentit, lamenta que només es pugui comercialitzar l’extracte o l’oli enlloc de la flor, mentre que a la majoria de mercats on sí que està permès, la flor és el principal producte.

En aquest sentit, critica que només es pugui dispensar via farmàcia hospitalària, en comptes de la comunitària, o que no puguin prescriure-ho metges especialistes. “Això limita molt l’accés a pacients que no viuen a prop de grans nuclis urbans, hospitals o clíniques”. Així mateix, també veu la normativa massa restrictiva perquè deixa fora moltes patologies que se’n podrien beneficiar. I posa el cas de països com Alemanya on el metge de família pot prescriure-ho directament.

“Estem entre els últims països de la UE en introduir aquest tipus de producte a la regulació farmacèutica”, subratlla Comas. Malgrat tot, creu que és “un primer pas”   i posa en valor que el mateix decret contempli una possible evolució de la llei.

Segons Comas, “estem entre els últims països de la UE en introduir aquest tipus de producte a la regulació farmacèutica”.  I defensa que, en d’altres llocs, hi ha més facilitats en la dispensació.  

<strong>”No és la panacea, però ajuda”</strong>

“Nosaltres som productors no doctors”, avisa Comas. Tot i això, reconeix que hi ha patologies on està demostrat que el consum medicinal de cànnabis ajuda. “Més que una alternativa, m’agrada anomenar-ho un complement”, subratlla. El CEO de Canademics avisa que “no és la panacea” ni pretenen vendre-ho com la solució als problemes de dolor, tot i que sí que creu que pot ser un complement que millora la qualitat de vida de pacients amb problemes crònics. De fet, el cànnabis medicinal es fa servir per tractar les nàusees o vòmits associats a la quimioteràpia, el dolor crònic, espasmes musculars, trastorns de son o ansietat.

Per a Comas, la regulació també solucionaria un altre problema de la societat: “Sabem que hi ha pacients que en consumeixen del mercat negre perquè els funciona bé el producte”. Aquesta pràctica, però, comporta uns riscos que el sistema no pot controlar. Per això, veu “fonamental” que hi hagi una regulació perquè seria la manera de per protegir la salut pública.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió