ACN Cadaqués – L’Ajuntament de Cadaqués (Alt Empordà) ha aprovat per majoria absoluta dues ordenances urbanístiques per regular la instal·lació i l’ús de sistemes per captar energia solar i aigua de pluja i. En concret, no es podran col·locar panells solars al nucli històric, sinó que s’hauran de posar en zones residencials o en equipaments públics. Pel que fa a l’aprofitament de l’aigua, serà obligatori que les rehabilitacions o noves construccions tinguin sistemes per recollir la pluja. “La nova ordenança promou reduir el consum d’aigua i reaprofitar-la”, ha dit l’alcaldessa Pia Seriñana, que ha afegit que també garanteix “un impacte mínim pel patrimoni històric, cultural i paisatgístic del poble” en la captació d’energia solar.
Amb aquesta nova normativa, Cadaqués pretén consolidar el compromís del poble amb la lluita contra el canvi climàtic i en la transformació per deixar enrere actuals models energètics insostenibles, al mateix temps que es vol protegir i conservar els valors culturals, el patrimoni i el conjunt històric. “La instal·lació s’ha de fer de manera respectuosa amb el caràcter patrimonial de l’arquitectura local, amb l’objectiu d’aconseguir la màxima eficiència energètica”, ha dit l’alcaldessa de Cadaqués, Pia Seriñana.
<strong>Energia solar</strong>
La primera de les dues ordenances aprovades regula la inserció de les instal·lacions de captadors d’energia solar fotovoltaica i tèrmica, perquè s’integrin correctament en l’arquitectura i el paisatge del municipi i en l’entorn, una activitat que fins ara estava prohibida pel Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de 1986.
A partir d’ara, es legisla el règim d’intervenció sobre la incorporació i la utilització a les edificacions d’aquests sistemes, que no es podran col·locar al nucli històric del poble i als seus entorns, protegit pel Pla Especial Urbanístic del Conjunt Històric de Cadaqués (PEUCHC). Es podran instal·lar en teixits urbans residencials, en construccions aïllades en parcel·la, en immobles de gran escala (com ara naus del polígon industrial) i equipaments públics com el pavelló, dipòsits d’aigua i l’escola, entre d’altres.
Depenent d’un seguit de condicionants com ara l’alçada de l’edificació o la superfície de la coberta, es determina si cada col·locació té una compatibilitat molt alta, alta, mitjana o nul·la. Aquesta ordenança també ofereix claredat en els requisits necessaris per a la tramitació de llicències urbanístiques i comunicacions vinculades a aquest efecte i el règim sancionador en cas d’incompliment, on les multes aniran dels 300 fins als 2.000 euros.
<strong>Aprofitament de l’aigua de pluja</strong>
L’Ajuntament també ha tirat endavant el text que regula les mesures aplicables per aprofitar l’aigua de pluja, incidint en la voluntat d’estalviar de manera eficient i fer un ús racional de l’aigua com a bé escàs, sobretot tenint en compte l’actual context de sequera. L’àmbit d’aplicació obligatòria comprèn aquells immobles de nova construcció i els que s’hagin de sotmetre a una rehabilitació o reforma integral.
També en aquelles parcel·les que disposin d’espai lliure d’edificació. S’hi defineixen els sistemes de captació, filtrat i emmagatzematge, amb dipòsits d’entre 6 m³ i 50 m³, i l’aigua recollida es destinarà a usos com el reg de parcs i jardins, la neteja, les cisternes d’inodors i per complementar la xarxa d’aigües grises.
El sistema de captació ha de constar de diferents elements, com ara canalitzacions exteriors de conducció de l’aigua de pluja, un mètode de decantació i un dipòsit d’emmagatzematge. El disseny de la instal·lació ha de garantir que l’aigua dipositada no es pugui confondre amb l’aigua potable, per evitar que es contamini el seu subministrament. Els materials que s’utilitzin no n’han d’alterar la qualitat, evitant riscos per a la salut i el medi ambient. També es detallen criteris per al manteniment periòdic de les instal·lacions i les obligacions dels propietaris de presentar projectes tècnics que assegurin el compliment de l’ordenança.