ACN Brussel·les – La Comissió Europea creu que Espanya es troba en un punt “crític” pel que fa a la situació de la població en risc de pobresa i exclusió social i per les taxes d’abandonament escolar. Així ho indica en les seves recomanacions publicades aquest dimecres -conegudes com el Paquet de Tardor- i que donen continuïtat a les opinions sobre política fiscal que es van emetre el novembre passat. Segons les dades presentades per l’executiu comunitari, el percentatge d’espanyols en risc de pobresa o exclusió social l’any 2023 va ser del 26,5%, una xifra que en el cas dels infants es va elevar al 34,5%. En ambdós casos, Espanya se situa per sobre la mitjana de la UE, on els percentatges són del 21,3% i del 24,8%, respectivament.
Brussel·les atribueix aquesta situació a la “inadequació” i als “reptes de cobertura” en l’esquema de cobertures socials, a les “disparitats regionals” en l’accés a serveis públics i a una pobresa laboral “persistentment elevada”.
De fet, l’impacte de les transferències socials -sense tenir en compte les pensions- per reduir els índexs de pobresa va obtenir una puntuació de 22,9 sobre cent l’any 2023, molt per sota la mitjana de 34,7 al conjunt de la Unió Europea. L’efectivitat de les transferències socials per reduir en particular la pobresa infantil és encara menor, amb una puntuació de 17 sobre 100 a l’Estat, davant un 41,4 al club comunitari.
Espanya, a més, acumula dos anys consecutius registrant pitjors puntuacions, i és per això que la Comissió Europea considera que la situació al país és ja “crítica”.
<strong>Educació i mercat de treball</strong>
L’altra qüestió que més preocupa a Brussel·les és l’abandonament escolar. Si bé les taxes van millorar aquest 2023, el document indica que un 13,7% dels adolescents espanyols van deixar els estudis de forma primerenca, per sobre el 9,5% a la Unió. “Les taxes es mantenen elevades i en una situació crítica”, assenyala, subratllant la gravetat de la situació especialment en la zona sud del país i a les illes Canàries.
Pel que fa al mercat de treball, la Comissió Europea celebra que aquest continuï millorant a l’Estat, amb una ràtio d’ocupació del 70,5% l’any 2023. Malgrat tot, encara es troba per sota la mitjana de la Unió (75,3%).
L’evolució positiva del mercat de treball respon a un creixement “robust” de l’economia espanyola -que a hores d’ara <a href=”https://www.acn.cat/new/34b81653-ddd0-4547-868a-cf5455393f81/texts”>presenta la taxa més elevada entre les principals economies de l’eurozona</a>-, la creació d’ocupació per part de les persones migrants i una millora de l’ocupació en àmbit com el comerç, la ciència o el sector públic.
<strong>Situació a la UE</strong>
A banda de les recomanacions específiques sobre Espanya, aquesta part del Paquet de Tardor pretén donar continuïtat a les recomanacions fiscals presentades per la Comissió Europea el 26 de novembre passat i que, entre altres qüestions, <a href=”https://www.acn.cat/new/bb291892-3be6-4e68-a49b-59345f62de44/texts”>validaven el pla fiscal espanyol</a> per consolidar les finances públiques.
En el nou document presentat aquest dimecres, Brussel·les fa una crida al conjunt dels estats membres a actuar tant de forma individual -garantint la implementació dels seus plans nacionals de recuperació- com col·lectiva, amb la finalitat de millorar la competitivitat del bloc, fer l’economia més resilient i assegurar l’estabilitat macroeconòmica i financera.
En particular, la Comissió Europea recomana reforçar la innovació, especialment en els sectors tecnològics més crítics, facilitar l’accés a finançament a partir d’una reducció de la burocràcia, prioritzar les inversions en àrees d’interès comú com la transició verda i digital o la defensa, promoure la formació laboral i millorar la sostenibilitat del deute.
En aquest sentit, l’executiu ha detallat que preparà unes anàlisis en profunditat per als nou països que l’any 2024 van registrar “desajustos” en l’àmbit macroeconòmic. Es tracta d’Alemanya, Itàlia, els Països Baixos, Hongria, Suècia, Grècia, Romania, Eslovàquia i Xipre, a banda d’Estònia (que presenta riscos “específics”).
<strong>Balanç sobre l’ocupació</strong>
Pel que fa al mercat laboral, la Comissió Europea considera que aquest es manté “remarcablement resilient” en el seu conjunt, amb una taxa d’ocupació del 75,8% al tancament del segon trimestre del 2024 i una taxa d’atur en mínims històrics de fins al 6,1% a finals de 2023. I si bé les recomanacions apunten que la UE manté la seva trajectòria per assolir una taxa d’ocupació del 78% de cara al 2030, considera que cal fer “progressos significatius” perquè almenys un 60% dels adults participin en activitats de formació cada any per reduir l’exclusió social o la pobresa.
Al mateix temps, el document adverteix d’una desacceleració de la productivitat laboral i, si bé el poder adquisitiu de les llars s’ha recuperat després del fort encariment dels béns i serveis, alerta que els salaris reals no han retornat als nivells previs als episodis d’elevada inflació. És per això que la Comissió Europea aconsella implementar uns salaris mínims “adequats” per protegir els treballadors amb els sous més baixos, reduir la pobresa i generar incentius per treballar.