ACN Brussel·les / Estrasburg – La Comissió Europea ha obert una investigació contra TikTok per avaluar el seu paper en les darreres eleccions presidencials de Romania, les quals van haver de ser anul·lades pel Tribunal Constitucional del país després d’haver detectat “atacs híbrids russos” durant la campanya electoral. En un comunicat emès aquest dimarts, Brussel·les detalla que analitzarà els sistemes de recomanació de la plataforma i la seva política sobre anuncis polítics i continguts de pagament, ja que es considera que podrien incomplir la Llei de Serveis Digitals. “Després de rebre greus indicis que actors estrangers van interferir en els comicis fent servir TikTok, ara investigarem la situació a fons”, indica l’executiu comunitari.
Brussel·les argumenta que TikTok no hauria pres les mesures necessàries dins el marc de la Llei de Serveis Digitals per “avaluar i mitigar adequadament” els riscos d’interferència estrangera durant la campanya electoral a Romania.
Després de la primera volta de les eleccions presidencials, celebrades el 24 de novembre de 2024 i que, per sorpresa, va guanyar el candidat d’ultradreta Calin Georgescu, el Tribunal Constitucional de Romania va anul·lar el resultat electoral i va decretar la repetició de tot el procés electoral argumentant que TikTok, plataforma a través de la qual Georgescu havia fet tota la seva campanya, havia afavorit els continguts del candidat ultranacionalista.
La presidenta de la CE, Ursula von der Leyen, ha defensat la investigació oberta en un comunicat en què ha volgut deixar clar que la UE “protegirà les seves democràcies de qualsevol mena d’interferència estrangera”.
<strong>Protecció de les democràcies</strong>
“La CE ja va expressar la seva preocupació quan van començar a aparèixer indicis d’operacions coordinades d’influència -a través de les xarxes socials- durant les eleccions, especialment a TikTok”, ha apuntat la vicepresidenta de l’executiu comunitari a càrrec de Sobirania Tecnològica, Seguretat i Democràcia, Henna Virkkunen, en una intervenció al ple de l’Eurocambra que se celebra aquesta setmana a Estrasburg.
En aquest sentit, Virkkunen ha recordat que la CE ha enviat tres peticions d’informació a TikTok sobre la gestió dels riscos de manipulació de la informació des de l’inici de la campanya electoral a Romania, i també sobre els seus sistemes de recomanació i la publicitat política a la plataforma.
La investigació oberta per Brussel·les també va acompanyada d’una ordre a TikTok perquè conservi les dades relacionades amb la gestió “dels riscos sistemàtics” que el disseny, el funcionament i l’ús de la xarxa social poden suposar pels processos electorals en els estats membres de la UE.
Virkkunen ha intervingut en un debat a l’Eurocambra sobre desinformació a les xarxes socials i els riscos de plataformes com TikTok per a la integritat de les eleccions a Europa. La vicepresidenta de l’executiu comunitari ha subratllat que la UE té la “responsabilitat” de protegir els processos democràtics de possibles manipulacions i interferències.
Alhora, també s’ha mostrat convençuda dels resultats de la investigació oberta per Brussel·les i ha afirmat que espera una “estreta col·laboració” dels responsables de TikTok. “Espero que la investigació contribueixi a crear un entorn en línia més segur i confiable per a tots els ciutadans de la UE”, ha afegit.
<strong>Debat a l’Eurocambra</strong>
L’eurodiputada del PSC Laura Ballarín ha avisat en declaracions a l’ACN que la ingerència estrangera a través de plataformes com TikTok “col·lideix” amb els drets de sufragi universal. “Volen influir en la voluntat de la població i en alguns casos hem vist com tenen efectes reals en els resultats de les eleccions”, ha subratllat en referència al cas de Romania.
“Les autoritats romaneses van fer una queixa davant de la CE, perquè tenien indicis que hi havia hagut aquest ús de TikTok en benefici d’un dels candidats, i ho van elevar a la CE gràcies a la llei de serveis digitals, i això ho vull posar en valor perquè fa només uns mesos que la tenim en vigor”, ha afegit. Segons Ballarín, la llei de Serveis Digitals “blinda” l’exposició dels ciutadans de la UE al contingut de plataformes estrangeres.
“Gràcies a la normativa podem demanar als seus responsables més explicacions i accions per tal d’evitar que el contingut que circula dins de les seves xarxes sigui o d’incitació a l’odi o d’incitació a la desinformació, com hem vist clarament en aquest cas”, ha fet valdre. Tanmateix, ha admès que existeix un “risc evident” de cara a les eleccions venen els pròxims mesos a la UE, com les d’Alemanya.
L’eurodiputada socialista ha recordat que la llei de Serveis Digitals té previstes sancions en cas que les plataformes no col·laborin o no proporcionin la informació adequada, o si es considera que són responsables d’alguna violació de les obligacions que recull la norma. “Tenim mecanismes”, ha sentenciat.