ACN Brussel·les – L’alt representant per a la política exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, ha plantejat als vint-i-set una condemna als atacs d’Israel contra instal·lacions de l’Organització de les Nacions Unides (ONU). La proposta de Borrell arriba just després que l’entitat acusés Tel-Aviv de llançar un atac deliberat contra el seu quarter general al sud del Líban. Segons informen fonts diplomàtiques, els estats membres podrien assolir un acord aquesta mateixa setmana o bé discutir-ho en el marc del Consell d’Afers Exteriors, que se celebra aquest dilluns 14 d’octubre a Luxemburg. Al mateix temps, el dirigent socialista aposta per reduir l’entrega d’armes a Israel, tot i que encara no es planteja elevar aquesta qüestió al Consell.
Des de l’equip de Borrell apunten que accions com atacar cascos blaus de l’ONU és un afer “molt seriós” i alerten de les greus conseqüències que pot tenir aquest comportament a la resta del món. En aquest sentit, recorden que no s’està fent referència a “petits grups fora de control”, sinó a un estat com és Israel.
Al mateix temps, el cap de la diplomàcia europea ha suggerit aquesta setmana entregar “menys armes” al país per aturar l’elevat nombre de morts a l’Orient Mitjà, que supera àmpliament les 40.000. “No es tracta de deixar indefens a Israel, que certament no ho està; […] però si tothom lamenta que s’està matant massa gent a Gaza, potser la resposta lògica seria subministrar menys armes”, ha expressat.
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també comparteix l’opinió de l’alt representant, ja que aquest mateix divendres ha demanat a la comunitat internacional que deixi d’exportar armes a l’estat hebreu. “Crec que és urgent a la llum de tot el que està passant a l’Orient Mitjà”, ha asseverat en una roda de premsa després de reunir-se amb el Papa Francesc a la Santa Seu.
Les crítiques dels dirigents socialistes arriben, a més, en un moment de màxima tensió entre Tel-Aviv i l’ONU. Pocs dies abans que es complís un any dels fets del 7 d’octubre, Isreal va declarar com a persona “non grata” el secretari general de l’organització, António Guterres, prohibint-li l’entrada al país i acusant-lo de donar suport a “terroristes, violadors i assassins”.
<strong>Sancions a l’Iran per la guerra d’Ucraïna</strong>
A banda d’una possible discussió i condemna de les accions d’Israel, els ministres d’Exteriors de la Unió Europea es reuniran aquest dilluns per abordar qüestions com la guerra d’Ucraïna, la situació a Geòrgia i Moldàvia o debatre sobre l’escenari polític a Veneçuela.
Sobre el primer punt, l’aspecte més rellevant en l’agenda dels ministres serà el d’impulsar un nou règim de sancions contra l’Iran -que afectarà individus i entitats- com a resposta a la venda de míssils a Rússia.
De nou, els ministres dels vint-i-set mantindran una reunió telemàtica amb el titular d’Exteriors ucraïnès, Andrii Sybiha, al mateix temps que Borrell insistirà en la necessitat de desbloquejar els 6.000 milions d’euros que s’han de destinar a Ucraïna en el marc del Fons Europeu per la Pau, una ajuda on Hongria manté el veto.
<strong>Altres qüestions</strong>
Sobre Geòrgia i Moldàvia, els titulars d’Exteriors analitzaran els esdeveniments polítics que han de tenir lloc aquest octubre. En el cas de Geòrgia, el país celebrarà les seves eleccions presidencials el dia 26, mentre que Moldàvia acudirà a les urnes el dia 20 per decidir si modifica la constitució i emprèn el camí cap a l’adhesió a la Unió.
També es tractarà la situació a l’Àfrica, a Armènia i Azerbaidjan i finalment a Veneçuela, on la Unió manté la seva postura de no reconèixer Maduro com a president electe després dels comicis del juliol passat.