ACN Barcelona – L’exalt representant de la Unió Europea, Josep Borrell, ha lamentat que la Unió Europea estigui renunciant a la seva capacitat d’influència al Pròxim Orient per la divisió interna. En un acte del Barcelona Tribuna d’Amics del País, el socialista català ha qüestionat que Brussel·les se centri a donar ajuda humanitària en comptes d’implicar-se diplomàticament: “No tot s’arregla amb xecs, hem de pensar quin és el nostre grau d’ajut polític”. De cara a l’any vinent, Borrell espera moviments en l’escena internacional amb la tornada de Donald Trump a la Casa Blanca i apressa la UE a adaptar-se: “Hem d’espavilar”.
Borrell ha avisat que els europeus no s’han de fer il·lusions amb Trump: “És imprevisible, però ha dit el que vol fer i ho farà”. Així, ha dit que la UE ha d’estar preparada per a les mesures que vol aplicar, com l’expulsió d’immigrants, la imposició d’aranzels o posar “preu a la pau”. “No és una cosa fàcil de pair”, ha admès.
<strong>Crític amb les capitals europees </strong>
Borrell ha participat aquest dimecres al vespre en una xerrada sobre “Europa a l’era Trump” amb el president d’Amics del País, l’advocat Miquel Roca i Junyent i el periodista Xavier Mas de Xaxàs al Palau Macaya de Barcelona. A part de parlar de l’impacte internacional d’una segona administració Trump als EUA, Borrell ha abordat sobretot el paper de la UE en els dos grans conflictes actuals: Ucraïna i Gaza.
En tots dos casos, ha criticat les capitals europees. Segons ell, al consell d’Afers Exteriors de la UE, que havia de presidir com a alt representant, sempre va rebre amb reticències les seves propostes per augmentar l’ajuda militar a Kíev, especialment d’Alemanya. De fet, Borrell ha expressat discrepàncies amb la relació de l’excancellera alemanya Angela Merkel amb el Kremlin: “Com dimoni va pensar que Putin era de fiar per donar-li la clau del 40% de l’energia que consumim?”.
Pel que fa a Gaza, més que lentitud d’acció, Borrell ha criticat la manca de voluntat per intervenir fruit de les divisions entre els estats membre de la UE sobre el conflicte araboisraelià. Si bé ha reconegut que alguns esdeveniments han estat imprevisibles, Borrell també creu que Brussel·les podria haver copsat millor la situació al Pròxim Orient, com per exemple a Síria, on recentment ha caigut el règim de Bashar al-Assad.
“El que està passant a Síria és el despertar identitari que tampoc hem estat fins per entendre”, ha afirmat.
<strong>Relleu a Kallas</strong>
Borrell fa poques setmanes que ha passat el relleu a la nova alta representant de la UE Kaja Kallas. Preguntat sobre l’impacte positiu de la “feminització” d’alts càrrecs a la UE, Borrell ha esquivat la qüestió. “Podria dir que sí per quedar bé… Potser sí, però no en tinc cap garantia”, ha dit davant d’un públic majoritàriament masculí.