Edició 2308

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de novembre del 2024
Edició 2308

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de novembre del 2024

Bellvitge opera una pacient amb un tumor rar a la tràquea en una intervenció única d’alta complexitat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Hospital Universitari de Bellvitge ha fet una intervenció pionera a nivell mundial per extreure a una pacient un tumor poc freqüent ubicat a la carina traqueal, la zona on la tràquea es bifurca als dos bronquis principals. Aquesta intervenció, considerada d’alta complexitat, ha estat possible gràcies a la col·laboració d’un equip multidisciplinari i va comptar amb la col·laboració del doctor Diego González Rivas, un prestigiós cirurgià toràcic que opera per tot el món i que cada any fa uns 1.000 procediments. Segons informa l’hospital, la intervenció havia estat desestimada per diversos centres mèdics a causa dels riscos que implicava. L’abordatge robòtic mínimament invasiu marca una fita en el tractament de tumors d’alta complexitat.

La pacient tenia un carcinoma adenoide quístic, un tipus de tumor poc freqüent i resistent a la quimio-radioteràpia, per al qual la cirurgia representa l’únic tractament curatiu, expliquen des d’aquest hosptal públic.

Publicitat

En una cirurgia convencional, la localització central del tumor hauria requerit obrir tots dos costats del tòrax per extreure el pulmó esquerre i després connectar la tràquea al pulmó dret, fet que hauria augmentat el risc del procediment i n’hauria allargat la recuperació.

L’operació es va fer amb tecnologia robòtica i amb una sola incisió, tècnica en què el doctor González Rivas és referent en cirurgia toràcica. Un dels reptes principals va ser mantenir l’oxigenació de la pacient mentre la via aèria estava desconnectada. L’equip va utilitzar una tècnica d’oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO), un mètode poc comú en cirurgies toràciques, però essencial per a aquest tipus concret de procediment.

L’abordatge mínimament invasiu va permetre disminuir el trauma quirúrgic, el dolor i el temps de recuperació de la pacient, que ha experimentat una evolució favorable. “Aquesta operació ha estat un gran desafiament que demostra que els procediments d’aquesta complexitat són possibles en mans d’un equip expert”, diu el doctor González Rivas en declaracions recollies per l’Hospital de Bellvitge.

La doctora Amaia Ojanguren, cap del Servei de Cirurgia Toràcica, també destaca la rellevància de la intervenció en cirurgia toràcica. “Aquest procediment sense precedents ha estat possible gràcies a la col·laboració d’un equip multidisciplinari”, recalca en la mateixa línia. L’operació es va fer el 3 d’octubre i hi van participar cirurgians toràcics, anestesiòlegs, intensivistes, pneumòlegs, oncòlegs i personal d’infermeria especialitzada.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió