ACN Barcelona – BComú condiciona el suport a les ordenances fiscals a què el govern de Jaume Collboni rebutgi que es faci una nova terminal de creuers de luxe a Barcelona. Així ho ha apuntat la presidenta de BComú, Janet Sanz, en roda de premsa poques hores abans que les ordenances fiscals s’hagin de votar en una comissió extraordinària d’Economia i Hisenda prèvia al plenari de divendres, quan és el vot decisiu. “Si volen un acord polític amb BComú ha d’haver-hi un gir, un canvi en l’estratègia i el guió”, ha dit Sanz. “No pots gravar el sector turístic amb l’esquerra i mentrestant amb la mà dreta intentar obrir nova terminal de luxe de creuers”, ha criticat.
Així, a hores d’ara és una incògnita què votarà BComú, ja que la formació ha deixat clar que decidirà el vot “en funció del que passi”. “Si no hi ha un compromís de no fer la terminal de creuers no hi haurà un vot afirmatiu ni a la comissió ni al plenari”, ha dit.
Sigui com sigui el vot decisiu és el de divendres al plenari, que és el que marcarà si les ordenances per al 2025 s’aproven o es tomben. A la comissió d’aquest dimecres, es dictaminen les ordenances, és a dir, es tramiten i hi ha un primer posicionament de l’oposició que dictamina favorablement o negativament la proposta del govern un cop resoltes les al·legacions, però aquesta s’envia igualment al ple d’aquest divendres.
Sanz ha subratllat que el govern socialista ha “d’entendre” que té 10 regidors i que si vol un acord ha de canviar l’estratègia. “El govern del senyor Collboni ha de decidir si continua estan al servei de les elits o vol un pacte amb BComú que permeti tirar endavant les ordenances fiscals. “No es pot pactar amb BComu voler arribar a tancar terminals de creuers i pactar amb les elits obrir-ne de noves”, ha dit.
La regidora ha tornat a explicar, com va dir ahir, que eren a punt de tancar un acord amb el govern socialista amb el compromís de reduir les terminals de creuers de 7 a 5. “Malauradament, l’acord s’ha trencat perquè va sorgir la proposta del govern municipal de fer constar que hi havia una proposta de poder obrir una nova terminal de creuers de luxe i que el govern la valorava positivament”, ha lamentat Sanz.
Els Comuns consideren que aquesta és una proposta “inassumible i inacceptable” i creuen que té “molt de sentit” vincular aquesta qüestió a les ordenances fiscals perquè aquestes “van de turisme”. Per tot plegat, esperaran a veure si el govern municipal “rectifica” de cara a divendres.
Segons ha dit Sanz, l’executiu sí que ha acceptat parcialment o gairebé totalment algunes al·legacions presentades pels Comuns. Per exemple, la pujada del preu de l’entrada al Park Güell, que serà de 18 euros. En relació amb l’increment de l’IBI als hotels de més valor cadastral, s’ha acceptat un terme mig. Mentre el govern proposava un augment fins a l’1,08%, s’hauria acceptat apujar-lo fins a l’1,17%, quan els Comuns plantejaven l’1,3%.