ACN Barcelona – BBVA Research ha elevat la previsió de creixement del PIB de l’estat espanyol per aquest any fins al 3,1%. Es tracta d’una millora que el centre d’estudis de l’entitat financera atribueix a “un avançament en el tercer trimestre superior a l’esperat” i a “l’acceleració” en la creació de llocs de treball durant setembre i octubre. També apunta a “una major aportació” de la demanda interna que “compensa la lleugera desacceleració” de l’externa. Pel que fa als pronòstics de 2025, aquest departament del banc avisa de “dues pertorbacions significatives”: la dana i la previsible política d’aranzels que aplicarà el president electe dels Estats Units, Donald Trump. BBVA Research estima que el creixement es podria reduir fins al 2,3%.
Les previsions del centre apunten que segueixen “algunes incerteses” de cara a 2025 i 2026 com, per exemple, “la manca d’habitatge assequible” i això “restringeix la millora en la qualitat de vida i pot entorpir el flux migratori”. En aquest sentit, recalca que és “preocupant” en un escenari de caiguda de població activa de nacionalitat espanyola.
Pel que fa a l’impacte de la dana, els economistes consideren que “tindrà un impacte limitat” al PIB, com a màxim d’un 0,1 punt percentual enguany i entre un 0,1 i 0,4 punts percentuals el 2025. Uns càlculs basats en “estudis d’esdeveniments similars” com ara la riuada de Bilbao de 1983 i la de Múrcia de 2019. Tot i així, el centre d’estudis apunta que la “velocitat de la recuperació de les zones més afectades dependrà de l’eficàcia i suficiència de les polítiques públiques adoptades”.
El centre d’estudis de l’entitat financera preveu que la inflació “consolidi la transició” cap a valors “més en la línia” amb l’objectiu fixat per a l’eurozona, que és de l’1,8% per al 2025 i del 2% per al 2026.
BBVA Research posa l’accent en què la Unió Europea serà de les més afectades pel presumible augment dels aranzels nord-americans i augura una resposta “amb mesures similars”. Per això, els especialistes del centre alerten d’un “major risc entrar en una guerra comercial”, cosa que pot tenir conseqüències en “part dels guanys que han portat la globalització sobre famílies i empreses”.