Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024

BBVA Research pronostica un creixement “fort” a Catalunya d’un 2,6% enguany i una taxa d’atur al voltant del 8% el 2025

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’economista en cap per a Espanya de BBVA Research, Miguel Cardoso, ha previst que Catalunya experimenti un creixement “fort” aquest 2024 i l’ha xifrat en un 2,6% i ha apuntat que la taxa d’atur se situï al voltant d’un 8% el 2025. Alhora, Cardoso ha precisat que per a l’any vinent el PIB sigui del 2,1%, i fins a 2025 es creïn uns 190.000 llocs de treball. D’aquesta manera, ha recordat Cardoso, seria el quart any amb xifres per sobre de la mitjana de l’Estat. D’altra banda, l’economista en cap ha afirmat que els salaris trigaran entre tres i quatre anys en recuperar-se, després de la pèrdua de poder adquisitiu de les famílies amb la inflació dels últims anys, sempre i quan el cost de la vida es mantingui entorn del 2%.

Unes previsions que ha fet Cardoso d’acord amb l’informe ‘Situació Catalunya 2024’, presentat aquest dimecres, i que ha concretat que l’impuls de la pujada de l’ocupació a Catalunya ve marcat per les demarcacions de Barcelona i Girona. En aquest sentit, ha posat l’accent en el “bon comportament” del sector serveis.

Publicitat

Cardoso ha justificat aquesta crescuda econòmica per, entre altres raons, la inversió al sector industrial i l’increment de la despesa públic i ha posat l’accent en els fons Next Generation, ja que han servit per incrementar les licitacions d’obra pública. L’economista en cap de BBVA Research per a Espanya ha afirmat que l’índex de producció industrial es troba “en recuperació” i ho ha vinculat “sobretot a les manufactures”.

Així mateix, ha assenyalat que la immigració ha contribuït a l’augment de les taxes d’ocupació dels últims anys i ha concretat que el 2023 “pràcticament tres quartes parts expliquen aquest creixement”.

Sobre el sector turístic, l’informe sosté que l’oferta habitacional ha augmentat aquest any a Catalunya en comparació amb el març del 2019, malgrat “la importància de les dates de Setmana santa” en el calendari que ha afavorit una millora de les dades. Sigui com sigui, Cardoso ha indicat que “el sector turístic es manté fins i tot en temporada baixa”.

<strong>Topall preus del lloguer i pisos turístics</strong>

Miguel Cardoso considera com un “coll d’ampolla” per aquests pronòstics, per exemple, el control dels preus del lloguer, ja que pot haver propietaris que tinguin “incertesa sobre el rendiment a mig i llarg termini”, cosa que pot provocar, ha advertit, un encariment a l’hora de treure l’immoble al mercat. Tot i així, ha reconegut que beneficarà als inquilins que actualment disposen d’un contracte d’arrendament.

D’altra banda, Cardoso ha dit que la limitació de llicències turístiques “pot ajudar a incrementar l’oferta” a les ciutats, però, en canvi, “l’impacte pot ser relativament moderat”. En aquesta línia, ha manifestat “dubtes” que pugui ser una mesura eficient.    

<strong>Reducció jornada laboral</strong>

L’economista en cap considera que la proposta de reduir la jornada laboral a 37,5 hores a la setmana es tradueixi en una reducció de llocs de treball d’un 1%. Alhora, però, ha admès que pot tenir “una major afectació” entre les micro, petites i mitjanes empreses catalanes.

<strong>Rebaixa de l’electricitat</strong>

El document de BBVA Research també ha conclòs que l’electricitat “s’ha reduït quasi en un 90% des de l’abril de 2022 fins el mateix mes de 2024”. Cardoso ha apuntat que “la disminució del preu de l’electricitat respecte d’anys anteriors” pot permetre que les indústries que més en depenen siguin “més competitives”.

Cardoso ha reconegut que el lleu creixement de l’economia europea podria haver condicioant la quantitat d’exportacions catalanes i espanyoles. “La demanda de països com França i Alemanya podria limitar el creixement de l’economia”, ha assenyalat. L’economista en cap ha detallat que les empreses locals van comercialitzar menys béns a l’exterior durant la segona meitat de l’any passat, i la caiguda s’ha mantingut durant el primer semestre d’enguany. Tot i les dades “negatives”, Cardoso ha relacionat aquesta reducció amb “el mal comportament d’economies tradicionalment receptores d’aquestes exportacions, com ara França”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió