Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024
Edició 2190

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de juliol del 2024

Barcelona tindrà una ordenança per fomentar proves i experiments de noves tecnologies

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els tràmits per elaborar i aprovar una nova ordenança que fomenti i faciliti els processos de prova, test, experimentació i posada en marxa de solucions tecnològiques innovadores d’interès públic per a la ciutat. L’anunci l’ha fet aquest dimecres l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, durant l’acte de presentació de la guia ‘Sandbox: entendre i implementar. Guia per a entorns controlats de proves’, juntament amb la ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant. “Un ajuntament ha de prendre partit en favor de la ciència i la innovació”, ha destacat Collboni, que alhora ha subratllat que l’objectiu de l’ordenança és que “la burocràcia no sigui un impediment per la innovació”.

El primer pas per a la tramitació d’aquesta nova normativa es donarà aquest dijous amb l’aprovació i signatura, per part de l’alcalde, d’un decret d’Alcaldia pel qual s’establirà el model organitzatiu que impulsarà l’elaboració del nou marc regulador amb l’objectiu de crear aquest entorn controlat de proves a la ciutat de Barcelona.

Publicitat

Collboni ha defensat que la nova ordenança municipal donarà resposta “a les necessitats del consistori i a la dels creadors de noves solucions”. D’una banda, l’ordenança dotarà a l’Ajuntament de les eines i els procediments necessaris per gestionar, en condicions de seguretat, l’adopció i aplicació de solucions innovadores a la ciutat i, alhora, permetrà regular un entorn segur i controlat de proves en el qual es puguin testejar diferents solucions innovadores d’interès públic. “Vol dir crear entorns fàcils des de punt de vista regulador i que burocràcia no sigui un impediment a la innovació i transformació”, ha afirmat.

Es tracta d’una eina que, pel consistori, ha de fer possible reincidir en el procés de millora per consolidar i avaluar la viabilitat i l’impacte final del producte o servei abans de ser implementat o comercialitzat, i valorar la generació de valor públic per a la ciutat, a més de retenir l’èxit, fomentar l’atracció de talent i l’activitat econòmica a Barcelona.

<strong>Barcelona com a “capital científica” de l’Estat</strong>

Al seu torn, la ministra de Ciència, Diana Morant, ha volgut “reconèixer el model i impuls sense precedents” del consistori barceloní en matèria científica i ha afirmat que les inversions del govern municipal en aquest camp “consolidaran Barcelona com la capital científica del país en els pròxims quatre anys”. “La ciutat contribuirà que Espanya lideri projectes d’innovació a tot Europa”, ha assegurat.

Morant també ha destacat que l’objectiu de les ordenances ‘sandbox’ és “estimular el rendiment de les pimes i les empreses innovadores” i ha fet valdre que es tracta d’espais “que porten la innovació al seu màxim potencial i estableixen relacions profundes entre la ciutadania i el sector empresarial”.

El nou reglament preveu comptar amb un banc d’actius públics, privats i comunitaris que es posaran a disposició de l’ecosistema innovador. Aquest banc d’actius s’anirà actualitzant i ampliant constantment. Es tracta d’espais físics com carrers o el port; equipaments com oficines, biblioteques o espais esportius; o esdeveniments a la ciutat com festivals musicals, festes majors i proves esportives.

Pel que fa al perfil dels creadors, la creació d’un marc regulador ha “d’ordenar i simplificar” els procediments administratius per dur a terme les proves pilot i testejos a la ciutat.

Amb la tramitació de l’ordenança també es constituirà una comissió assessora en matèria d’experimentació i innovació formada per representants de totes les àrees del consistori, la fundació BIT Habitat, institucions, empreses i entitats expertes en l’àmbit de la innovació i l’experimentació.

Entre les funcions d’aquesta comissió es troba analitzar i avaluar la normativa i els procediments vigents per identificar les limitacions, així com les oportunitats de millora per testejar innovacions a la ciutat; identificar i validar el contingut estratègic de la futura ordenança; realitzar una prospecció de mecanismes per a la col·laboració publicoprivada per al foment de l’experimentació i la innovació a la ciutat; i determinar el procediment per incloure i identificar recursos per l’entorn controlat de proves que podran ser tant de titularitat pública com privada. D’aquesta manera, l’Ajuntament de Barcelona vol tenir “un clar paper com a promotora i facilitadora de la innovació”.

L’anunci de la nova ordenança s’ha fet durant la jornada de presentació de la guia ‘Sandbox: entendre i implementar. Guia per a entorns controlats de proves’, creada per la Secretaria General d’Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.

La jornada ha comptat amb diverses taules de debat on s’han compartit experiències i visions de l’àmbit estatal, autonòmic, local i de l’ecosistema de la innovació sobre l’experimentació de solucions en entorns reals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió