Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024
Edició 2210

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 13 de agost del 2024

Barcelona manté fins al 2028 la prohibició de ‘rutes de borratxera’ nocturnes a Ciutat Vella

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona manté fins al 2028 la prohibició de ‘rutes de borratxera’ nocturnes a Ciutat Vella. La normativa es troba vigent des del 2012 i s’allargarà, com a mínim, fins al 2028. El tinent d’alcaldia i regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, ha anunciat que un nou decret entrarà en vigor per allargar la prohibició quatre anys més. El nou decret restringeix completament la promoció, organització i execució de rutes organitzades entre establiments entre les 23 h i les 7 h. El mateix document estableix multes de fins a 900 euros als responsables o guies, empreses promotores o establiments que formen part de les rutes. Des del 2022 la Guàrdia Urbana ha posat 1.123 multes a locals d’oci per aquest motiu.

En el marc d’aquesta acció municipal, des de la Direcció de Turisme de l’Ajuntament es treballa en col·laboració amb les plataformes d’anuncis d’ofertes d’oci a Barcelona, per així evitar la promoció de rutes de consum d’alcohol. Enguany, ja s’han retirat una cinquantena d’anuncis d’aquestes webs.<br />
La restricció, en vigor fins al setembre de 2024, es prorrogarà per als pròxims quatre anys amb l’objectiu de mantenir un equilibri entre l’activitat econòmica i el descans i convivència dels veïns i veïnes del districte.

Publicitat

En els darrers anys s’han posat més d’un miler de sancions. Concretament, la Guàrdia Urbana va posar 408 denúncies el 2022, 586 el 2023 i 129 entre gener i juny del 2024.

<strong>No es descarta ampliar la sanció</strong>

Actualment organitzar o promoure una activitat de ruta de borratxera comporta multes de fins a 900 euros. Batlle, però, no descarta que es pugui incrementar la quantia de les sancions en un futur, ja que es mirarà si això encaixa en la modificació de l’ordenança de convivència.

“Pensem que una multa de 900 hauria de ser dissuasòria”, ha dit. Tanmateix, no ha descartat que es pugui incrementar. Alhora, ha fet valdre la col·laboració del Gremi de Restauració de Barcelona per fer possible el compliment de la normativa i detectar aquesta mena de rutes. Segons Batlle, aquest tipus de rutes estan “en una fase control” ara mateix, també gràcies a la col·laboració del gremi. Amb tot, ha subratllat que estaran “molt atents”.

D’altra banda, ha deixat la porta oberta a ampliar la normativa a altres districtes més enllà de Ciutat Vella. “Ho centrem en el districte de Ciutat Vella sense prejudici d’implementar-ho en altres zones”, ha assenyalat. En qualsevol cas, ha dit, que a mesura que es van detectant les rutes sobre el territori es van sancionant.

<strong>Limitació de grups turístics</strong>

El consistori prorroga també, fins al 2028, el decret de restriccions per la mobilitat de grups de vianants de visita guiada. És a dir, el decret que limita a 20 persones els grups turístics guiats a Ciutat Vella. El decret restringeix també el nombre de grups a espais saturats, com places i carrers estrets del districte. A banda, prohibeix l’ús d’altaveus per a les explicacions, per fomentar l’ús d’audioguies i minimitzar l’impacte acústic.

Durant el primer semestre del 2024, els agents cívics van registrar l’activitat de 3.828 grups turístics als principals punts, amb una mitjana de 13 persones per grup. Així, només 114 dels grups comptabilitzats (el 3%) incomplien el límit establert per la normativa. A més a més, cap d’ells va utilitzar amplificadors o megàfons i es constata que cada cop més s’opta pels auriculars durant la visita guiada. En aquest cas, incomplir les restriccions dels grups comporta una sanció de fins a 1.500 euros.

El regidor de Ciutat Vella s’ha mostrat satisfet amb el compliment de la normativa fins ara. “Està clar que Barcelona té una tensió turística important a l’estiu, però tenim un balanç satisfactori del seu compliment”. En aquest sentit, ha agraït especialment la tasca de les associacions de guies turístics, “els primers que ajuden a fer complir la normativa”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió