Edició 2211

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 14 de agost del 2024
Edició 2211

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 14 de agost del 2024

Barcelona intensificarà les inspeccions de tot tipus a establiments i via pública per millorar la convivència

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat el Pla d’Inspecció Integral 2024-27 per intensificar les inspeccions de tot tipus a establiments i via pública per millorar el compliment de les ordenances i la convivència, tot en el marc del Pla Endreça. El pla identifica i estableix cinc grans tipus d’inspecció: reactiva, activa, proactiva, multiinspecció, i els plans territorials o sectorials. El 2023 es van fer més de 180.000 inspeccions, la meitat per la Guàrdia Urbana i els Bombers, i es van obrir més de 22.500 expedients. En 13 de les anomenades multiinspeccions, a 284 locals, es van detectar 1.300 infraccions.

Albert Tomàs, un dels responsables dels equips d’inspecció, ha explicat que l’aprovació del pla per aquest mandat vol “posar endreça” a totes aquelles conductes que no s’ajusten a ordenances i normes de convivència. A més a més, ha destacat que el pla també dona resposta a la creació de la figura de la multiinspecció.

Publicitat

Aquesta consisteix en la inspecció intensiva, proactiva i exemplaritzant en col·laboració interadministrativa i amb el treball d’equips multidisciplinars. És a dir, són inspeccions que es fan conjuntament amb diversos organismes i afecten diversos establiments. Poden actuar tant de dia com de nit, i poden estar formats per personal de la Direcció de Serveis d’Inspecció, els districtes, la Guàrdia Urbana de Barcelona, Mossos d’Esquadra, Policia Nacional, els tècnics de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, els inspectors de Treball, l’Institut Municipal d’Hisenda, personal del Servei de Prevenció i Extinció d’Incendis o Medi Ambient, entre altres.

Segons Tomàs, les multiinspeccions es fan després d’una anàlisi prèvia en què es detecten infractors recurrents i en alguna tipologia concreta. Durant la inspecció, però, no només se supervisa un àmbit o infracció sinó que es fa una inspecció “integral” i això inclou veure si es compleixen o no les mesures sanitàries o si es declaren els impostos. “Actua sobre infractors reincidents que malauradament no fan cas i cal fer una inspecció de forma més global”, ha dit.

Per la seva banda, el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, ha defensat aquest tipus d’actuacions. “Hem d’aconseguir que no surti més a compte pagar la multa”, ha dit sobre els infractors reincidents. La multiinspecció, ha apuntat, acumula informació i permet en alguns casos tancar l’establiment o identificar els multiinfractors i prendre les decisions administratives que correspongui o emprendre la via judicial. “Supera l’àmbit estrictament municipal”, ha resumit.

<strong>Multiinspeccions a 284 establiments  </strong>

Des de finals del 2023 l’Ajuntament ja ha apostat per aquesta mena d’inspeccions emparades pel nou pla. Des de finals de l’any passat, s’han realitzat 13 actuacions de multiinspecció, de les quals set al districte de Ciutat Vella, tres a l’Eixample, dos a Sant Martí i una a l’àmbit de platges, en el territori dels dos districtes amb platja de la ciutat, Ciutat Vella i Sant Martí.

En aquestes actuacions, els equips multidisciplinaris han inspeccionat 284 establiments, 208 de dia i 76 de nit, entre locals de concurrència pública, comerços alimentaris (72), comerços no alimentaris, establiments d’oci nocturn i guinguetes de platja (4). En total s’han detectat més de 1.300 infraccions repartides en diversos locals, que deriven en l’obertura d’expedients administratius per a la seva resolució en el termini que correspongui, o en cas contrari per a la sanció corresponent, que pot arribar a derivar en el tancament de l’activitat en els casos més greus per la no resolució de les incidències dins de termini.

En el decurs de les multiinspeccions també es van obrir dues mesures cautelars de tancament, una d’elles per plagues i brutícia des de Salut Pública, i l’altra a un bar musical per emmagatzemar amb acumulació desorbitada de tot tipus de material que generava risc per a les persones, i que van acabar amb la reobertura dels locals un cop esmenades.

També es van obrir tres mesures cautelars més a diversos locals per retirades d’aliments caducats o substàncies per analitzar. A més, es van precintar 5 establiments per part de Salut Pública en trobar-se indicis de plagues o per no disposar de subministrament d’aigua corrent, que van romandre tancats fins la constatació de l’esmena de les deficiències detectades per part de l’Agència de Salut Pública.

En altres casos es va procedir a la retirada i precinte d’activitats com un forn o taules per sobre de la llicència en el cas de terrasses. I en el cas de les guinguetes de platja, s’han retirat tots els elements que es trobaven fora de l’espai de la concessió, així com l’excés de gandules i para-sols de la platja. També en l’àmbit de les multiinspeccions s’han precintat 5 allotjaments turístics sense llicència i s’ha comprovat el trencament del precinte de 5 més.

Amb el PII 2024-27 s’impulsa l’exercici proactiu, integral, transversal i multidisciplinari de la inspecció i, per primer cop, agrupa diferents aspectes com ara les obres, les activitats i la via pública, implicant diversos agents de la inspecció. Les inspeccions es fan a platges i parcs, contra el soroll d’activitats, terrasses, estacionament de vehicles compartits, residus, pisos turístics, obres, terrasses, paisatge urbà, i venda d’alcohol al carrer o cànnabis en clubs privats.

Pel que fa a la inspecció reactiva, s’actua a instàncies d’una queixa o denúncia ciutadana, quan l’incompliment normatiu ja està fet, i per tant és amb finalitat correctiva. En la inspecció activa, per contra, s’actua per comprovar el compliment de la normativa aplicable en un determinat sector. Pel que fa a la inspecció proactiva, el pla incorpora com a novetat un llistat de matèries on el control serà proactiu: allotjament turístic; control de substàncies que poden generar dependència; activitats de concurrència pública; terrasses; limitadors de soroll; condicions sanitàries d’activitats; residus; records; paisatge urbà – façanes comercials; parcs i platges; mobilitat compartida; grans esdeveniments amb afectació a tota la ciutat, si escau; gestió de plans i actuacions d’emergència, si escau; i en general totes aquelles altres que en algun moment es consideri prioritari incorporar.

<strong>Més de 180.000 inspeccions el 2023, la meitat de Bombers i Urbana</strong>

Fruit d’aquest treball de priorització de la inspecció, en el darrer any, el consistori ha intensificat les inspeccions, i va tancar el 2023 amb 184.253 inspeccions a tota la ciutat, que van derivar en l’obertura de 9.426 expedients d’ofici i 13.107 expedients per queixa o denúncia. La meitat de les inspeccions, 96.000, les han fet la Urbana i els Bombers. Un 17% les han fet els districtes i un 9% les ha fet l’Agència de Salut Pública. El 49% de les inspeccions han estat per convivència, un 17% per activitats, un 13% per espai públic i un 12% per paisatge urbà. Un 7% van ser per obres, i un 2% van ser per habitatge.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió