ACN Barcelona – Un total de 27 equipaments amb gestió cívica inicien el 2025 aplicant els protocols nous que va aprovar l’Ajuntament de Barcelona al juny de l’any passat. En concret, i a mesura que s’ha esgotat la vigència dels anteriors convenis, s’han renovat les gestions cíviques de 10 equipaments a Sant Martí, 10 també a Nou Barris, 4 del districte Sants-Montjuïc, dos a Sant Andreu i un d’Horta-Guinardó. Aquesta actualització seguirà al llarg de l’any en una desena de convenis més, que enguany esgotaran la seva vigència. La nova instrucció concreta el procediment d’adjudicació dels equipaments, que ara és per concurrència pública i obert a totes les entitats que estan interessades en desenvolupar un projecte de gestió cívica.
Així doncs, la instrucció estableix que són subjectes de la gestió cívica entitats, associacions, i organitzacions sense afany de lucre arrelades al territori o en el sector funcional on s’ubica l’objecte de la gestió. D’altra banda, l’àmbit objectiu de la gestió cívica són projectes d’iniciativa ciutadana al voltant d’equipaments públics de matèria cívica, de foment de la participació o de serveis no especialitzats, que l’Ajuntament no estigui obligat a prestar. Els equipaments susceptibles de promoure-hi la gestió cívica són casals de barri, casals de joves, i centres de caràcter cultural. Excepcionalment, també ho poden ser centres cívics, espais joves, centres de recursos sectorials, casals de gent gran, fàbriques de creació i pistes esportives, sempre i quan vingui d’una proposta de la ciutadania organitzada que sigui d’interès general.
Un altra novetat és la utilització d’una nova eina, el Balanç Comunitari, per avaluar la tasca comunitària que fa l’equipament.
A Barcelona hi ha actualment 60 equipaments amb gestió cívica o ciutadana, entre els quals abunden els casals de barri, els centres cívics, els de joves, les cases de cultures i altres projectes singulars.