Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024
Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024

Baixa de 85 a 66 dies el temps de resolució dels expedients de la Renda Garantida de Ciutadania a Catalunya

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El temps de resolució dels expedients de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC) a Catalunya ha baixat un 13% aquest any en relació al 2023, segons informa el Departament de Drets Socials. En concret s’ha passat dels 85 dies de l’any passat als 66 actuals. La dada s’ha fet pública en el plenari de la comissió de govern de la RGC, on també s’ha explicat que la prestació beneficia 154.063 persones i que el Govern hi ha invertit 214,5 milions d’euros en el que va d’any. El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, present a la reunió, ha subratllat que el temps de resolució de la RGC està molt per sota d’altres ajudes com l’Ingrés Mínim Vital (IMV), que segon el departament està en els 141 dies.

D’altra banda, Campuzano ha demanat als membres de la comissió fer “front comú” per modificar la norma al Parlament, de tal manera que afavoreixi l’accés a col·lectius que ara en queden fora o que permeti mantenir el suport d’aquesta prestació en determinats casos.

Publicitat

Alhora, el conseller ha reiterat la necessitat que l’Estat traspassi l’IMV a la Generalitat, perquè “una finestreta única facilita les gestions a la ciutadania a l’hora de tramitar les dues prestacions i ajuda a evitar que les persones més vulnerables hagin de passar per un infern burocràtic entre les dues administracions”.

Les prestacions associades a la RGC tenen més de 154.063 persones beneficiàries, el 56% de les quals són dones i el 44%, homes. Segons dades a maig de 2024, la prestació té un total de 101.915 expedients associats actius.

El 49% de les unitats familiars són unipersonals, mentre que el 21% estan formades per 2 membres i el 27% són d’entre 3 i 5 membres. Les de més de 5 persones són només el 3% restant. Si ens fixem en famílies monoparentals, que suposen el 27% dels expedients del col·lectiu activable, estan formades majoritàriament per dones (94%).

Pel que fa a territoris, l’àmbit amb més expedients vigents és Barcelona, que copa el 72% del total, seguit de Tarragona i Girona (10%), Lleida (5%) i Terres de l’Ebre (3%).

Actualment, el 91% dels perceptors de la prestació de l’RGC del col·lectiu activable laboralment reben la prestació complementària d’activació i inserció (PCAI), amb el compromís de buscar feina activament.

La primera meitat del 2024, 83.664 titulars de l’RGC han rebut serveis per part del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC). Aquestes actuacions han permès que enguany 1.143 famílies perceptores de l’RGC hagin sortit del programa per motius d’inserció laboral.

Pel que fa a les noves sol·licituds rebudes, un 41% de les valorades durant l’any 2024 compleixen els requisits, un increment significatiu respecte als primers anys de l’RGC. La majoria de sol·licituds que incompleixen requisits ho fan per superar els ingressos establerts en la Llei (24%) i no acreditar la insuficiència d’ingressos (20%).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió