Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Arrenca el Fòrum Edita amb la mirada posada en l’ecoedició, el món del còmic o la transformació digital

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – L’ecoedició i la sostenibilitat al món del llibre, la transformació digital, la presència d’Espanya com a país convidat a la Fira de Frankfurt 2022, el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya, i l’auge del còmic i el manga són alguns dels temes més destacats del Fòrum Edita que ha arrencat aquest dimarts. En l’acte inaugural, el president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, ha defensat la “molt bona salut” del món del llibre i ha assegurat que estan preparats per afrontar aquest temps nou “carregat d’incògnites i delicat” marcat, ha afegit, per la guerra d’Ucraïna, la inflació a Europa i l’escalada dels preus de l’energia.

Organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i la UPF School of Management, l’edició d’enguany porta per títol Transformacions i impulsos al món del llibre’, i està dirigida pel president del Gremi d’Editors de Catalunya, Patrici Tixis, el periodista Sergio Vila-Sanjuán, i el catedràtic i director del Màster en Edició de la UPF, Javier Aparicio Maydeu. El Fòrum se celebra a la sala d’actes del Campus Balmes de la Universitat Pompeu Fabra a Barcelona.

Publicitat

Passaran per la cita la presidenta de la International Publishers Association, Bodour Al Qasimi; el filòsof Javier Gomà, i l’experta en tecnologia i assessora de la Unió Europea Sílvia Leal, entre d’altres. L’esdeveniment està organitzat pel Gremi d’Editors de Catalunya i la Universitat Pompeu Fabra.

Enguany, per primera vegada des del 2019, el públic pot tornar a assistir a l’esdeveniment de forma presencial prèvia inscripció, un cop superades les restriccions que va imposar la pandèmia.  L’esdeveniment també es pot seguir en directe a través de l’streaming.

<strong>Temes</strong>

El Fòrum Edita analitza enguany una de les tendències en auge al món del llibre: l’edició ecològica i sostenible. En aquest sentit destaquen, per una banda, la ponència sobre el tema que impartirà Catherine Blache, consellera de Política Internacional del Syndicat national de l’édition – SNE a França, i la taula rodona posterior en què intercanviaran opinions Edgar Garcia (Institut Català de les Empreses Culturals), Jordi Panyella (Institut de l’Ecoedició), i Lorena Guerra (FSC Espanya).

Un altre dels temes que seran objecte de diàleg serà la presència d’Espanya com a país convidat a la Fira de Frankfurt de l’any 2022. Sobre això, i el repte que suposa per a la indústria editorial espanyola, podrem assistir a dos actes.

La situació del món del llibre i la lectura a Catalunya també tindrà el seu espai al Fòrum Edita d’enguany. En aquest sentit, dimecres 7 serà interessant el diàleg sobre el Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya que mantindran dues grans coneixedores del món del llibre català: Izaskun Arretxe, directora de la Institució de les Lletres Catalanes amb Montse Ayats, coordinadora del Pla nacional del llibre i la lectura de Catalunya.

Una de les presències que estan generant una gran expectació és la del filòsof i dramaturg Javier Gomà, que dimarts 6 a dos quarts d’una del migdia  intercanviarà opinions amb el codirector del Forum Edita Sergio Vila-Sanjuán en un diàleg que portarà per títol “Guanyar-se la vida al món del llibre. Vocació literària i condicionants pràctics”. També destaca la participació de la presidenta de la International Publishers Association (Unió Internacional d’Editors), l’àrab Bodour Al Qasimi, també directora general de l’editorial de temàtica infantil i juvenil Kalimat, i fundadora de l’Associació d’Editors dels Emirats Àrabs. La seva ponència, a la una del migdia dimecres 7.

<strong>“Molta bona salut” del món del llibre</strong>

En la intervenció inaugural, Tixis ha apuntat que quan ja s’havia superat la pandèmia amb “una nota alta” i ens acomodàvem amb la nova realitat amb nous lectors al món del llibre, s’ha obert “un temps nou carregat d’icògnites i delicat” marcat per la guerra d’Ucraïna, la inflació a Europa i l’escalada dels preus de l’energia. “Afortunadament tot això agafa el món del llibre amb molt bona salut i preparats per afrontar” aquest moment.

Tixis ha destacat que al sector li espera molta feina perquè l’entorn “estarà ple d’incertesa i també d’oportunitats”. Ha remarcat que el sector del llibre no segueix en general els cicles econòmics habituals i ha indicat que “quan les coses van molt bé a l’economia tampoc hi ha grans creixements, però quan van malament les caigudes no són tan intenses, excepte el 2010”.

També han participat en l’acte inaugural la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el ministre de Cultura, Miquel Iceta, amb missatges per vídeo i presencialment, Jordi Martí, tinent d’alcaldia i director de l’Àrea de Cultura, Educació, Ciència i Comunitat de l’Ajuntament de Barcelona.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió