ACN Barcelona – Arnau Vilaró, coguionista d’‘Alcarràs’, ha tirat endavant el seu primer curtmetratge ‘Entreacte’ (Nanouk Films), que reflexiona sobre la paternitat i el llarg temps d’espera a l’hora d’adoptar. En una entrevista amb l’ACN, Vilaró indica que els processos d’adopció impliquen molts anys d’espera i això fa pensar en la paternitat i en aquesta “paternitat programada” a anys vista i com el desig de ser pare també va canviant al llarg dels anys. El curt, protagonitzat per David Selvas, es projectarà per primer cop a Madrid en el marc del festival Lesgaicinemad el 14 de novembre.
Vilaró assenyala que ‘Entreacte’ va néixer del moment en què un pensa en la seva paternitat possible i en l’adopció. Recorda també un professor seu de teatre que estava en un procés d’adopció i després d’un temps es va trobar amb ell i li va dir que finalment se n’havien desdit.
Al curtmetratge, indica, hi ha un actor, encarnat per David Selvas, que rep una trucada durant un assaig d’una obra d’August Strindberg, sota la direcció d’un home que encarna Xavier Albertí. Vilaró explica que la notícia que se li comunica té a veure amb la seva exparella amb qui ho va deixar fa un any. Després de deambular per la ciutat, pensatiu, visita el Gerard, el seu ex, al seu poble natal “per comunicar-li una notícia que no li serà gens fàcil”.
Vilaró explica que és un curtmetratge que parla del temps d’espera i per això li interessava fer èmfasi en el temps. “Estem molt acostumats a pel·lícules sobretot al cinema contemporani, en els quals es segueixen personatges i es fa molt explícit què li està passant, però quan parlem de processos interns falta molt el diàleg amb l’entorn”.
Confessa que al final és un film que parla del que hauria pogut ser i del que no és. “Entenc que hi ha una certa exigència a l’espectador perquè la primera part no entens cap on va la pel·lícula fins que apareix el títol ‘Entreacte’”, detalla.
David Selvas
Sobre l’elecció de David Selvas com a protagonista i el seu treball amb l’actor, explica que tenia clar que havia de ser un actor de més de 45 anys per “aquesta urgència” de ser pare. “Amb David Selvas va anar molt bé, va entendre molt el projecte perquè justament ha passat per això com també Xavier Albertí”. Vilaró confessa que aquest també és un tema que li toca de prop, ja que amb la seva parella també s’ho van plantejar.
“Tinc la sensació”, afirma, que “al llarg de la història del cinema han aparegut grans pel·lícules que s’han interessat per aquest procés de l’arribada de l’infant i què pot generar a la nova família, les tensions o la recerca dels pares biològics, però no s’ha parlat mai del llarg temps d’espera, que de mitjana són set anys a Catalunya”.
‘Els homes i els dies’
Vilaró està desenvolupant el seu primer llargmetratge ‘Els homes i els dies’, que preveu rodar l’any 2025. Està inspirat en el llibre de David Vilaseca. El cineasta apunta que els diaris de Vilaseca van del 87 al 2010 i que ell se centra al film en el període del 92: “Estem a l’escenari del 92 amb tota l’eufòria olímpica i la por del sida”.